May 24
Thursday

Видео

There are no translations available.

Интервю

Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба
There are no translations available.

Резултат с изображение за Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джобаСветослав Иванов е журналист на bTV Новините и водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в зрителския топ три на най-интересните и успешни публицистични предавания у нас. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Read more...

Срещи, разговори, събития

Много хора тръгнаха днес по стъпките на Боян Петров към Копитото
There are no translations available.

Те вървят по маршрута, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция

Много хора, сред които близки, приятели и познати на Боян Петров се отправиха към Копитото на Витоша в знак на почит към алпиниста, който остана завинаги в Хималаите.
Те вървят по маршрута, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция.

Read more...
Арестуваният у нас джихадист бил високо в йерархията на ИД Print E-mail
Tuesday, 13 February 2018 13:14
There are no translations available.

Резултат с изображение за Науфал ЗахриНауфал Захри е организирал и масово присъединяване към „Ислямска държава“, твърдят мароканските власти

Мароканецът, който стана ясно, че е задържан от българските власти за връзки с „Ислямска държава“ (ИД) е бил на равнително висока позиция в терористичната групировка. Новината съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по NOVA, позовавайки се на информация, получена от мароканските власти.

Арестуваният Науфал Захри е

организирал и масово присъединяване към ИД,

а окръжният съд в Хасково реши, че мъжът, който е издирван и от Интерпол, трябва да остане в ареста 90 дни.
„Нашата информация е, че той е искал да премине през България и да се насочи съм Централна и Западна Европа. 35-годишният мъж е задържан още на 13 януари при опит да влезе в България, заедно с още 26 сирийски граждани. Установено е, че от цялата група само той е притежавал 5 различни фалшиви документа и само той не е поискал статут на бежанец”, заяви Арнаудова.

Тя уточни, че

мъжът е издирван от мароканските служби,

тъй като е заподозрян за извършване на престъпление, за което според техния закон се предвижда 30 години лишаване от свобода.

„В заповедта за задържане, която сме получили от мароканските власти, е посочено, че го издирват за съставяне на група за подготовка и извършване на терористични действия, за противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия.

Той е издирван и за организиране на масово присъединяване към ИД, за получаване на обучение с цел извършване на терористични действия и набиране на парични средства за терористични действия”, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова добави още, че на 26 февруари

двама души са свидетелствали пред мароканския съд и са посочили Науфал като лоялен член на ИД.

„Събрани са доказателства, че той е на сравнително висока позиция в ИДИЛ. Използвани са неговите знания и умения като механик и едновременно с това демонстративно е носил колани за самовзривяване, боравил е свободно с оръжия”, подчерта тя.

Журналисът Мохамед Халаф пък обясни в „Здравей, България“ защо мъжът е издирван от мароканските власти: „Знае се, че те се отнасят строго и жестоко към ислямистите там. Когато се опитват да създадат терористични клетки вътре в страната, властите започват да ги преследват“. Според него най-вероятно мъжът е търсен от мароканските власти, подобно на тези, които са избягали от Либия и Близкия изток и са създали терористични клетки в други държави.

„Той е много добре обучен в Сирия, участвал е в този конфликт четири или пет години и в същото време е натоварен да извършва атентати,

защото явно започва миграцията на джихадистите, които са отишли в Сирия и Ирак и които наброяват 30 хил., а от тях 5 хил. са европейци”, заяви Халаф.

Журналистът подчерта, че вторият най-голям контингент джихадисти след тунизийците са мароканците. „Мароканците представляват 9 до 11% от всички терористи на света”, извади статистика журналистът.

„Със сигурност” джихадистът, заловен от властите, е бил в последното убежище на „Ислямска държава“ – град Маядин,

смята журналистът. „Той иска да се присъедини към неговите колеги в Западна Европа, тъй като там имат голяма организация”, заяви Халаф.

vesti.bg

argaiv1994

 
There are no translations available.

УСИН КЕРИМ


Поезия, 
стихове
биография, 
конкурси и 
информация...Прочетете повече....

There are no translations available.

АРХИВ ДРОМ ДРОМЕНДАР


Прегледайте
архивни броеве на
Дром Дромендар
There are no translations available.


АРХИВ О РОМА

Прегледайте
архивни броеве
на списанието
О Рома
Вижте архива...

There are no translations available.

   КЛУБ АДД

Прочетете повече...