Apr 19
Thursday

Видео

There are no translations available.

Интервю

Емануел Парву: Хората на Балканите не се интересуват от правилата на ЕС
There are no translations available.

Резултат с изображение за Емануел Парву: Хората на Балканите не се интересуват от правилата на ЕС"Меда или не чак толкова оптимистично" е едно от интересните предложения на 22-рия София Филм Фест. Филмът е част от Балканския конкурс и ще се състезава с други 13 филма, като сред тях българските "Възвишение" и "Вездесъщият".

Read more...

Срещи, разговори, събития

5-те вида изкуствен интелект
There are no translations available.

Резултат с изображение за 5-те вида изкуствен интелектНенужно всички се подиграват на участничката в "Стани богат" Александрина, която се двоумеше откъде изгрява слънцето и какво точно значи изкуствен интелект. Според нея изкуствен интелект се оказа "нашумял проблем в България"

Read more...

Warning: getimagesize(images/stories/koshlukov_29.10.12.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ricbg/public_html/plugins/content/smartresizer.php on line 336
Двойният аршин Print E-mail
There are no translations available.

За поругаването на българските символи

Дами и господа, това, за което ще говорим, беше пределно ясно през цялата седмица.

argaiv1705

Казусът е следният: 11-класниците Севдин, Али и Васведин, ученици в Добричката гимназия по транспорт «Георги Бенковски", позират в неприлични пози с портретите на Васил Левски, цар Симеон Велики и цар Борис І. 

Разбира се, това стана достояние на българските граждани, беше публикувано, коментирано в медии, в телевизии, във вестници, в интернет. Те са наказани с преместване, изключени са от училище на самостоятелна форма на обучение. Партия «Атака" се закани да сезира прокуратурата по този случай, а ВМРО подаде сигнал до министъра на образованието Сергей Игнатов. Прословутата снимка, дами и господа, сте видели. Въпреки това, ще я покажем. Виждате я на вашите екрани. Това е снимката, която възмути цялото българско общество - снимката на тези три момчета от Добрич. Разбира се, снимката е укорима от всяка гледна точка. По тази тема няма никакъв коментар. Недопустимо е такова поведение, такова възпитание на ученици, в което и да е училище.

 

Снежана Жечева, директор на гимназията в Добрич, където учат тези три момчета, каза: «Това е една глупава шега и себеизява. До момента и тримата не са били наказвани. Те са едни от най-добрите ни ученици".

В същото време само ви припомням, че само 13% от ромите в България завършват средно образование. Това е от доклад на Световната банка от 4 септември 2012 година. От тези, които започват, едва 13% завършват. Тези три момчета са сигурно 3 от 30-те, които са започнали да учат в това училище и са отпаднали. Ако статистиките са верни.

Успоредно с това, имахме един подобен случай с Мишо Шамара и Сарафа - двама т.нар. рапъри, които по същия начин се подиграха, поругаха, използвайте който искате термин, с националния флаг - с българското знаме. Случаят пак стана известен, те обиколиха всички сутрешни блокове и телевизии, вестници...

Да ви припомня чл. 108, алинея 2 от Наказателния кодекс: «Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до 3000 лева" - текст от Наказателния кодекс. По този член срещу Мишо Шамара е образувано наказателно производство от Софийска градска прокуратура заради чл. 108 - подигравка с националния флаг, с трикольора ни. И по този повод, тъй като и двата казуса са достатъчно известни, Сергей Станишев - лидер на БСП и президент на ПЕС, каза в парламента: «Така не може, спрете с това безумие, защото е ясно, че изпълнявате политическа поръчка на управляващите. Демокрацията е под заплаха". Това е от 27 септември. Той укори прокуратурата, че действа под натиска на ГЕРБ и че разследват един музикант български и нарушават свободата на словото.

Борис Велчев, главен прокурор на Република България каза: «Аз съм против образуването на дело срещу рапърите. Разговарях с наблюдаващия прокурор Милко Момчев и изразих несъгласие с неговите аргументи. Ще поискам делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратура и ще чакам нейното решение". От същата дата - 27 септември.

На 17 октомври 2012 година Софийската апелативна прокуратура приключи служебната проверка срещу рапъра Мошо Шамара и препоръчва прекратяване на производството. Нищо не е станало. От Апелативната прокуратура твърдят, че не са събрани достатъчно доказателства за обвинението, че именно той - Мишо Шамара и Сарафа в този случай, поругават националния флаг.

И още един член от Конституцията на Република България - глава 1, член 6 (2): «Всички граждани са равни пред закона, не се допускат никакви ограничения на правата и привилегиите, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние".

Това са сухите факти. И сега аз питам - ако едните са се подиграли с флага, а след малко тук ще влезе нашата златна ракета Пиронкова, и когато тя печели някъде, издигат не портрета на Левски, а флага. Когато България и българите са удостоявани с медали, когато се изказва признание към нашата родина, се вдига флагът. Но с него Борис Велчев, Станишев и всички политици нямат проблем, прокуратурата казва, че не е проблем, защо с портретите е проблем? Не ме разбирайте погрешно, не защитавам тази постъпка. Напротив, може би ако бях директор на това училище, щях да ги уволня по същия начин тези три момчета, защото няма място такова поведение там. Но питам, ако в единия случай с флага можем да се гаврим, не искам да ви припомням текста на песента, всички го знаете добре, но е подигравка, в другия случай не можем. Ако в единия случай се притесняваме и крещим, че държавата нарушава нашите лични права и че преследват, вижте ги, гадната власт преследва милите музиканти, в другия случай казваме: къде е държавата, защо не преследва гадните цигани, вижте ги тия тъпанари от властта, нищо не правят. Не е ли това двоен стандарт? Време е да поговорим за тези въпроси. Време е да си кажем ясно с какъв аршин мерим едно и също нещо? Защото, съгласете, се едно и също е - дали ще се гавриш с портрета на национални светини, каквито са Левски и великите ни владетели, или с българския флаг, който е описан в Конституцията, каква е разликата? Не е ли, достатъчно силни ли сме да си кажем, че в единия случай сме толкова възмутени и напрегнати, защото го правят роми, защото тези момчета са цигани, а в другия случай не са?

Защото ще ви покажа сега още няколко снимки, има колкото искате от тях в интернет. Вие ще си ги намерите сами. Просто ги извадихме няколко, които намерихме ей така. Тази е - метъл свири на портрет на Софроний Врачански. Не знам дали е много достойна снимка, но я виждате ясно.

Фенове на ЦСКА позират с надпис: «Поп Кръстьо е нашият герой". Поп Кръстьо - посланието ви е напълно ясно, нали - предателят, убиецът на Левски. В случая гаврата е с Левски. А тук възвеличаваме този, който според популярното виждане го е предал.

Третата снимка е - фенове на ЦСКА показват среден пръст върху паметника на Христо Ботев. Това, което виждате, е точно това - среден пръст на Христо Ботев.

За тези снимки не съм видял предложение от «Атака" до главния прокурор, ВМРО да сезира министър Игнатов, декларация на БСП от трибуната да кажат: абе какво прави Цветан Цветанов.

Не сме ли лицемери, дами и господа? Ако ще възпитаваме децата си в някакви национални ценности, ако приемаме някаква йерархия на духовните стойности и Конституцията казва, че сме равни по закона, независимо от произхода си, не трябва ли и в двата случая да реагираме еднакво? Но не го правим. Не го правим. Отново подчертавам, това не е защита на извършеното в Добрич. Извършеното в Добрич е укоримо, неприятно, неприемливо както и да го погледнеш. Тези три момчета обаче ще бъдат изключени, те са едни от малкото, които имат шанс да завършат от това малцинство.

Тези другите няма да бъдат изключени, те ще бъдат канени на участия, на концерти, те ще ходят на мачове - футболните фенове. Другите ще си завършат образованието.

Неприятна е темата. Много по-лесно беше за мен, ако искам да търся евтина популярност, както го правят много други, да обясня - тия роми колко са гадни, как унищожават нацията, смърт, разпъване. Между другото, имаше учителки от Добрич, които казаха добри думи за Хитлер, защото е избивал циганите. Не знам дали са изключени тези учителки от училище. Тези тримата са изключени вече, а онези - не съм сигурен.

Нямам позиция по този въпрос. Само поставих темата за размисъл - за двойния аршин. Всеки от нас трябва да го реши сам. Честно.

Емил КОШЛУКОВ, ТВ7, 27 октомври 2012

 
There are no translations available.

УСИН КЕРИМ


Поезия, 
стихове
биография, 
конкурси и 
информация...Прочетете повече....

There are no translations available.

АРХИВ ДРОМ ДРОМЕНДАР


Прегледайте
архивни броеве на
Дром Дромендар
There are no translations available.


АРХИВ О РОМА

Прегледайте
архивни броеве
на списанието
О Рома
Вижте архива...

There are no translations available.

   КЛУБ АДД

Прочетете повече...