Apr 23
Monday

Видео

There are no translations available.

Интервю

Емануел Парву: Хората на Балканите не се интересуват от правилата на ЕС
There are no translations available.

Резултат с изображение за Емануел Парву: Хората на Балканите не се интересуват от правилата на ЕС"Меда или не чак толкова оптимистично" е едно от интересните предложения на 22-рия София Филм Фест. Филмът е част от Балканския конкурс и ще се състезава с други 13 филма, като сред тях българските "Възвишение" и "Вездесъщият".

Read more...

Срещи, разговори, събития

119-годишна жена разкри тайната на дълголетието
There are no translations available.

Резултат с изображение за 119-годишна жена разкри тайната на дълголетието119-годишна жена разкри тайната на дълголетието си. Асие Сутлу, която е от Турция, вероятно е сред най-възрастните хора в света. Тя отпразнува поредния си рожден ден в компанията на любимото си семейство.

Read more...

Warning: getimagesize(images/stories/portisp_1.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ricbg/public_html/plugins/content/smartresizer.php on line 336

Warning: getimagesize(images/stories/euro2012_logo3.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ricbg/public_html/plugins/content/smartresizer.php on line 336
Евро 2012 Print E-mail
Tuesday, 12 June 2012 09:14
There are no translations available.

argaiv1453

Отборите полуфиналисти в подкрепа на кампанията”Уважавай разнообразието”

Капитаните на  Португалия и Испания Кристиано Роналдо и Икер Касияс, обявиха своята подкрепа за разннобразието, като прочетоха декларации преди началото на  вчерашния полуфинал в Донецк. Капитаните на Испания и Португалия, Икер Касияс и Кристиано Роналдо, дадоха своята подкрепа и тази на техните съотборници за кампанията срещу расизма и нетолерантността във футбола, както и че ще  гарантират уважение към различията, в рамките на играта.
Двете звезди прочетоха  декларации  преди полуфинала между техните страни в „Донбас Арена” в Донецк, в подкрепа  на мнението, че расизмът не може да има място във футбола. Това е част от програмата на УЕФА Eвро2012 „ Respect divercity”.Тази програма УЕФА изпълнява заедно със своите партньори, мрежата  FARE  и асоциация Never Again, в кампания за борба с расизма в продължение на повече от десет години.
"Ние дължим успеха си на нашия отборен дух и разнообразието на нашите среди", заяви Касияс. "Ние може да сме от различни региони и различни среди, но на терена сме заедно - обединени в екип. Ето защо ние сме против всички форми на дискриминация и сме горди да подкрепим кампанията на УЕФА”
"Страната ни обединява хора от всички краища на света, всички сме обединени благодарение на УЕФА Евро 2012",обяви Роналдо пред стадиона. "Футболът може да събира хората заедно, както никой друг спорт, без значение на тяхната религиозна, социална или етническа принадлежност. Ето защо ние всички стоим заедно като едно цяло, както на терена така и извън него и подкрепяме кампанията на УЕФА Уважавай разнообразието”.
Капитаните на Германия и Италия ще прочетат своите декларации  довечера преди полуфиналния мач между двете страни на Националния стадион във Варшава.

UEFA.com 1998-2012.

*******************************************************************************


Евро - 2012

ADD 24 юни 2012

Какво се случи с Холандия през 2012?

Холандия отпадна от Евро 2012 след 3 загуби в група Ц от Дания, Германия и Португалия. Лалетата успяха да вкарат едва 2 гола. Преди 2 години, отбора на Холандия достигна финал срещу Испания на световното първенство в Южна Африка, изгубен с 0:1, след като Иниеста отбеляза 5 минути преди края на второто продължение и холандците нямаха време за отговор. Много от футболистите на Холандия, сред които Дирк Каут и Ариел Робен заявиха, че ще разсъждават защо на Евро 2012 Холандия отпадна по такъв начин в груповата фаза.

 

Нека да поразсъждаваме и ние с Вас, с футболни и нефутболни аргументи: 

Ядрото футболисти – ядрото бе еднакво с това преди 2 години, макар че големия отсъстващ бе капитана от 2010-та Джовани Ван Бронхорст. Привидно, всички звезди бяха на линия на Евро 2012 – Ван Перси, Снайдер, Робен, Ван дер Варт. Все пак, липсата на капитана от 2010 Ван Бронхорст се усети, и сегашния капитан Ван Бомел не успя да създаде нужната атмосфера в отбора. 

Атмосферата – в отбора се намериха играчи, които казаха, че настроението на тима не е било същото. Дали отново се е прокраднало традиционното напрежение между футболистите с холандски корени и тези с корени от Индонезия, Суринам и Мароко. Звезди от ранга на Гулит, Аарон Винтер, Ван Бронхорст, Зеедорф, Едгар Давидс са били жертви на прояви на расизъм. 

Терена – Холандците изиграха и трите си мача на стадион Металист в Харков. Дали терена не бе достатъчно приветлив, за да разгърнат бързия си стил с разигравания по фланга? От 16-те отбора на Евро 2012, само още 2 отбора, Чехия и Швеция, изиграха и трите си мача в групите на един и същ стадион. Или пък, просто холандците не се почувстваха достатъчно комфортно на украинска земя? В Южна Африка изнесоха турне, минало през Кейп Таун и Йоханесбург, градове основани и развивани по време на експанзията на Холандия по света, с помощта на Холандската Източно-индийска компания, дефакто първата в света мултинационална компания , основана през 1602 година.

Отново капитана Джовани Ван Бронхорст – капитана от 2010 година, роден в Ротердам, Холандия, с потекло от Индонезия. Ван Бронхорст прочете декларацията на ФИФА против расизма на финала 2010.  В психологически и обществен план е знаково, когато футболист с корени извън европейска Холандия, е капитан на националния отбор. В чисто футболен аспект, моето скромно мнение е, че той нямаше равностоен заместник. Имам предвид не в отбранителната част на играта, а в нападателната. Макар и ляв защитник, Ван Бронхорст бе изключително добър в дублирането на крилата на холандците във фаза атака. Това като цяло бе серизония проблем на Холандияна ЕВРО 2012, липсата на достатъчно острота по фланга.

Холандската футболна криза на Евро 2012 огледало ли е на Еврокризата и в частност на политическата криза в Холандия? През април, премиера Руте депозира оставката на кабинета си, след като не можа да събере необходимата подкрепа за нужните реформи в бюджета, които, според премиера, да поддържат нивото на холандската и европейска икономика. Руте не получи подкрепа от лидера на  определяната за анти-ЕС и анти-мюсюлманска Партия на свободата Геерт Вилдерс. За коалиционния кабинет на Руте приоритет бе бюджетната дисциплина, която да не поставя в угроза високия кредитен рейтинг  на Холандия. Вследствие разпада на кабинета, Кралица Бетрис насрочи нови избори за септември 2012, като Руте остава служебен премиер до есента.  Ще има ли и футболни избори в националния отбор до есента??!

В заключение, само искам да кажа, че за вякакви успехи и неуспехи, трябва да се задават въпроси в много посоки, и е нужно да се търси разнообразие от мнения...

Асен РАДЕВ

*******************************************************************************

 

ЩЕ ИМА ЛИ ВТОРА РУСИЯ?

ADD, 17 юни 2012

Русия напусна Евро 2012 след загуба от Гърция в третия кръг на предварителните групи. Логично или неочаквано?Какво ще се случи, кой ще последва досегашните фаворити в групата…

На тези въпроси отговаря новият ни коментатор Асен Радев.

Засега се оказва, че никой от фаворитите не може да бъде сигурен на 100% в по-нататъшното си участие в първенството на Европа.

***

Неочакваното отпадане на  Русия в група А провокира да погледнем дали други фаворити към момента могат да последват пътя й.

Да се запознаем с регламента на турнира. Ясно е на всеки фен, че класирането се извършва по точки. Но какво става, ако 2 или повече отбора са с равен брой точки в груповата фаза?

Регламента:

  1. Мач помежду им.
  2. По-голямата (положителна) голова разлика между въпросните отбори.
  3. По-големия брой отбелязани голове в мача помежду им.
  4. При равенство, след прилагането на критерии
  5. По-голямата (положителна) голова разлика във всички мачове от груповата фаза.
  6. По-големия брой отбелязани голове във всички мачове от груповата фаза.
  7. Ако двата отбора са с еднакви показатели, след прилагането на критериите до момента, и ако мача между тях е последния в групата, се пристъпва към дузпи. Ако мача не е последния в групата, се взимат коефициентите на отборите в ранклистата на УЕФА.
  8. Феър –плей (брой натрупани картони)
  9. Жребий.

Какво значи този регламент на езика на феновете? Нека да погледнем групи B, C и Д. За група А е ясно, класират се Чехия и Гърция.

Група

Отбор

При победа

При равен

При загуба

       B

Германия

Продължава; първи в групата

Продължава; първи в групата

зависи от резултата и в другия мач

       B

Португалия

зависи от резултата и в другия мач

зависи от резултата и в другия мач

зависи от резултата и в другия мач

       B

Дания

Продължава

зависи от резултата и в другия мач

Отпада

      B

Холандия

зависи от резултата и в другия мач

Отпада

Отпада

     C

Испания

Продължава; първи в групата

зависи от резултата и в другия мач

зависи от резултата и в другия мач

     C

Хърватска

Продължава; първи в групата

зависи от резултата и в другия мач

зависи от резултата и в другия мач

     C

Италия

зависи от резултата и в другия мач

Отпада

Отпада

     C

Република Ирландия

Вече отпаднала

Вече отпаднала

Вече отпаднала

     D

Франция

Продължава, първото място зависи от другия мач

Продължава, първото място зависи от другия мач

зависи от резултата и в другия мач

    D

Англия

Продължава, първото място зависи от другия мач

Продължава, първото място зависи от другия мач

зависи от резултата и в другия мач

    D

Украйна

Продължава, първото място зависи от другия мач

Отпада

Отпада

    D

Швеция

Вече отпадналаСлед така систематизираните резултати, се вижда че няма сигурен отбор за втората фаза на турнира. Дори първоначални фаворити като Германия, Франция, Испания, Италия, Португалия може да последват примера на Русия, Полша, Република Ирландия и Швеция и да отидат да почиват преди новия сезон.

В група B съдбата на Португалия не е в ръцете на тима към момента. Дори при победа, всичко зависи от резултата в другия мач. Шанса Германия да отпадне е минимален, но това ще се случи, ако Германия изгуби с 2:3 или с по-висок разултат от Дания. При загуба с 1:2 или 0:1, Германия отново продължава, освен ако Португалия не победи Холандия.

Група C e още по-заплетена. Испания могат да отпаднат, ако изгубят от Хърватска или направят равен под 2:2.

Италия е в още по-интересно положение. Макар че играят с вече отпадналата Ирландия, нищо чудно италианския наставник Трапатрони да накаже сънародниците си, нахъсвайки ирландците, които може да направят най-добрия си мач, играейки за честта и достойнството си в последния си мач на Евро 2012. При загуба или равен на Италия, то звездите на италианския тим ще се отдадат на почивка по-рано от планираното. Класирането на Италия не е сигурно дори и при тяхна победа довечера, поради добрата голова разлика на испанците и хърватите. Италианците не могат да си позволята катеначото довечера и трябва да гонят победа с добра голова разлика. За целта ще трябва да играят агресивен и резултатен  футбол, „да се открият”, а ирландците имат добри футболисти за бързи контраатаки.

В група Д, всичко е възможно. Шевченко не признава старостта. Единия домакин вече е аут, и може би на Украйна ще и бъде леко помогнато в последния и мач (не че те имат осезаема нужда). Храната е на „цени народни”, за водката се знае, и всички фенове имат добри шансове да бъдат обичани от украинските момичета. Шведите по скандинавски могат да спечелят всяка битка и не бива да бъдат отписвани. Франция и Англия са в един и съще кюп. И французи, и англичани продължат при победа или равен. Но ако изгубят, то тогава са в зависимост от мачовете на другия отбор.

Не е за подценяване и футболната математика, според която някой от отборите да иска да не е първи в групата, за да попадне в по-лесен поток за следващата фаза…

Заб. В материала е използвана информация на BBC.

 

*******************************************************************************

ЕвРо 2012

Както ви обещахме, тук в Клуб АДД, ще публикуваме вашите мнения, очаквания, прогнози за мачовете от Евро 2012.

След първия кръг от предварителните групи, публикуваме краткия анализ на някои от срещите, направен от Димитър Георгиев.

Очакваме да ни пишете за вашите пристрастия, вашите вълнения, за това има ли политика във футбола и може ли политиката да мине без футбол, кой ще бъде следващия шампион на Европа... Пишете ни - This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Клуб ADD

 

 

Сметката до днес

Полша – Гърция 1:1

Слаб мач за откриване на Евро 2012. Сериозно пролича тенденциозното свирене на съдията в полза на домакина Полша. Ясно се виждаше неговата подкрепа, особено при червения картон. На поляците им беше осигурен, така да се каже, „комфорт”, за да победят, но явно се очакваше, че и гърците ще излязат с вдигнати ръце. Е, те пък не се дадоха, показаха дух, показаха търпеливост. В началото на срещата, сякаш бяха много объркани, но се справиха, с 10 души дори имаха шанс и да бият. Определено, домакините не можаха да се възползват.

Русия – Чехия 4:1

Нищо ново от Чехия, една мощна Русия. Чехите не са отбора отпреди 4-5 години. Разчитаха на един чист нападател като Барош и на Петер Чех да спаси всичко. Е да, ама Барош не е футболиста от 2006,2008. Русия е много силен отбор. Един отбор с много мисъл в играта, състезатели, които играеха в големите първенства в Англия, Испания, върнаха се пак в Русия и сега са на върха. В Русия бяха близо до Адвокаат, той можеше  да ги сработва, само една промяна…Аршавин от чист нападател мина по-назад, в халфовата линия, за сметка на Дзагаев и машината проработи. Ако Аршавин е имал 10 паса, или е организирал 10 атаки, то 4 завършиха с гол. А не беше само това. Това е големия, опитния треньор, който знае кой за къде е.

Дания – Холандия 1:0

Два големи отбора…познават се, хора с един манталитет, само че този път на терена имаше един отбор, този на Дания. Те наистина показаха, че футбола е отборна игра. На Холандия това им липсваше. Там има отделни личности, отделни играчи- великолепни. Имат, може би, най-добрите играчи, като индивидуалности на терена, но не показаха отбор. Закономерно, Холандия загуби.

Германия – Португалия 1:0

В този мач и двата отбора не показаха нищо ново. Новото повече се очакваше от Германия. На световното преди две години, благодарение на треньора, германците ясно заявиха, че ще показват ново лице: един по- техничен и нападателен футбол. Това сякаш бе изчезнало и сякаш никога не е било в немския тим. Прагматизъм, няма значение какъв е футбола, важно е да бием. Имайки предвид  отбора на Португалия, са прави.

Въпреки че Португалия няма шампионски титли от големи първенства, си остава един много неприятен съперник. Все пак, си имат Роналдо, изтърват ли го всички знаят какво ги чака, но Боатенг, персоналният му пазач, се справи отлично. „Всички играят – германците на финал”.

Италия – Испания 1:1

Най-добрия мач до момента. Два много класни отбора. Най-малко това се очакваше от Италия. Сякаш всички ги бяха отписали, а и като че ли и те се бяха отказали само дни преди началото на двубоите, но...видяхме отбора, който винаги има козове и скрити джокери. Въпреки всички скандали,  те отново показаха, че всички трябва да се съобразяват с тях, така както го направиха испанците. Испанците постоянно търсиха  начин да наложат своята игра, те да диктуват темпото и играта. Много техничен и красив футбол, това  което очаквахме от тези два отбора.

*******************************************************************************

 

 

Евро 2012

 Балотели стана жертва на расизъм

Неонацисти атакуваха нападателя чрез сайта си. Обявиха, че той трябва да играе за Израел, а не за Италия
Расисти нападнаха нападателя на Манчестър Сити и Италия Марио Балотели в интернет пространството, твърди "Мирър".
Неонацисти атакуваха нападателя в нета и изразиха мнение, че той е евреин и не трябва да играе за Италия, а за Израел.
От италианския лагер снощи разкриха, че базиран в САЩ уеб-сайт, наречен Stormfront, е бил спрян в пределите на Италия, заради обидите към Супер Марио.
Сайтът е бил управляван от бели расисти, като през последните няколко дни са били публикувани доста обиди към Балотели.
"Той е черен и евреин, трябва да играе за Израел, не за Италия", пише се в самата страница.
Балотели е отгледан от италианско семейство с еврейско потекло и именно поради тази причина идват подигравките към него.
Селекционерът на Италия Чезаре Прандели от своя страна подкрепи нападателя и обяви, че ще го прегърне и успокои, ако той бъде обиждан на расова основа.
Самият Балотели преди време обяви, че е готов да убие всеки, който си позволи да го обижда заради цвета на кожата му.

gol.bg, 10.06.2012

 

 

*******************************************************************************

Евро 2012

Чешки защитник е бил обиждан на расова основа от руски фенове

Теодор Гебре Селасие, който е с етиопски корени, обаче предпочита да остави случая зад гърба си.

Бранителят на националния отбор на Чехия Теодор Гебре Селасие призна, че е чул расистки ругатни по негов адрес по време на мача между неговата страна и Русия. 
"Сборная" спечели срещата с 4:1 и направи важна крачка към директните елиминации. Футболистът с етиопски корени от своя страна е бил обиждан от фенове на стадиона.
Той обаче призна, че оставя тази случка зад себе си и продължава напред. Селасие не смята да отговаря на расистите.
Злоупотребите са били от руски фенове, които по цял свят са известни, че са много големи расисти.
"Забелязах това, но не е нищо екстремно. Очаквах повече обиди на расова основа", коментира Селасие, цитиран от "Скай Спортс".
"Лично аз съм готов да оставя това зад себе си. Не виждам дори причина да го коментирам с медиите", добави бранителят.
УЕФА от своя страна обеща нулева толерантност към дискриминацията по време на Евро 2012.
За да бъде избегнат расизма по стадионите на самите съоражения от УЕФА изпращат мрежа от фенове, които следят изкъсо за обиди, банери и поведение на расова основа.
От Чехия все още не мислят да подават официална жалба.

Gol.bg,10.06.2012


*******************************************************************************

ADD 9 Юни 2012

Полша и Гърция завършиха наравно 1:1 на старта в група А на Евро 2012.както се очакваше полския тим започна много активно , още в 3-та минута бе отправен точен удар към вратата на Халкиас, но той спаси. Поляците поведоха в резултата в 17 мин. С гол на Левандовски.
В края на първото полувреме Папастатопулос получи малко пресилен червен картон и напусна терена. Така при резултат 1:0 за домакините двата тима завършиха първото полувреме. Втората част бе за гръцкия отбор, но футболистите не успяха да се възползват от дадения им шанс. Още в първите минути те успяха да изравнят с гол на Салпингидис, който влезе като резерва. В 71-та минута щжните ни съседи можеха да поведат в мача но резервният вратар на полския тим Титон успя да спаси дузпата изпълнена от карагунис. Така двата тима завършиха наравно и успяха да запазят традицията големите футболни форуми да се откриват с равенство.
Във втория мач от А група се изправиха един срещу друг отбрите на Чехия и Русия. Чехите, сочени за фаворити, загубиха катастрофално , като инкасираха 4 гола в своята врата.  Крайният резултат е 4;1 за Русия.
група А                      група Б                      групаС                      група Д

Русия                         Холандия                  Испания                Украйна

Гърция                       Дания                        Италия                  Швеция

Полша                       Германия                   Ирландия           Франция

Чехия                       Португалия                 Хърватия              Англия

 

Клуб АДД -новини

 
There are no translations available.

УСИН КЕРИМ


Поезия, 
стихове
биография, 
конкурси и 
информация...Прочетете повече....

There are no translations available.

АРХИВ ДРОМ ДРОМЕНДАР


Прегледайте
архивни броеве на
Дром Дромендар
There are no translations available.


АРХИВ О РОМА

Прегледайте
архивни броеве
на списанието
О Рома
Вижте архива...

There are no translations available.

   КЛУБ АДД

Прочетете повече...