Apr 23
Friday

Позиция

There are no translations available.

Стоян Чапразов

Ако вярваме на статистиката, твърдението, че "бъдещето на човешката кожа е кафяво" би трябвало да е вярно. Наистина, бялата раса се топи като сняг в топъл пролетен ден, а белите бебета прогресивно губят съревнованието с цветнокожите. "За първи път в историята на Съединените амеркански щати- например - повече от половината бебета родени през [2011] са били от малцинствени групи.

Read more...

Видео

There are no translations available.

There are no translations available.

За гълъбите, сънищата, вятъра…, или новата стихосбирка на Васил Чапразов „Сънувам гълъби“

Думите побягват докато четеш новата, току-що отпечатана стихосбирка на Васил Чапразов „Сънувам гълъби”

Read more...

Facebook с гърди напред

There are no translations available.

На 11 февруари се навършват 74 години от рождението на Миряна Башева. На широката публика тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове.
Read more...

Интервю

Минко Ламбов: Когато музиката е част от теб, нищо не може да я спре
There are no translations available.

Минко Ламбов: Когато музиката е част от теб, нищо не може да я спреМинко Ламбов е композитор, диригент, аранжор и пианист с многостранни интереси в различните музикални жанрове и стилове. Пише класическа и филмова музика. В годините е участвал и създавал редица групи в джаз и поп музиката. Един от най-мащабните формати, който осъществява експерименталните идеи на автора е етно фънк-фюжън формацията " Shaka Zulu Orchestra", носител на високи международни отличия.

Read more...

Срещи, разговори, събития

Чарли Чаплин - магьосникът на смеха и тъгата
There are no translations available.

Чарли ЧаплинНа 16 април 1889 г. в Лондон се ражда великият комик Чарли Чаплин. Той променя света на киното завинаги. Ненадминат актьор, забележителен режисьор, композитор и сценарист, считан за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия.

Read more...

У НАС

Соня Момчилова: Борисов искаше да е като Ахмед Доган
There are no translations available.

Соня Момчилова: Борисов искаше да е като Ахмед ДоганЛидерът на ГЕРБ напуска сцената като една Медея с патерица

Cмaйвaщ бeшe днeшният мoнoлoг нa Бoриcoв и cмятaм, чe зaклинaниeтo, чe тoй нямa дa cи тръгнe oт пoлитикaтa, e глупocт.

Read more...
There are no translations available.

УНСС уволни преподавател, критикувал предизборна изява на Борисов в университета


Доц. Мартин Осиковски, който критикува предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април и в знак на протест напусна ръководните си постове в университета, е бил уволнен дисциплинарно в сряда, 21 април. Това се разбира от петиция, организирана в негова защита от колеги преподаватели и студенти.

Read more...

ПО СВЕТА

Русия обяви изтегляне на войските от границата с Украйна
There are no translations available.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че войските, разположени в близост до границата в Украйна, започват да се връщат в постоянните си бази в Южния и Западния военен окръг.

Read more...
There are no translations available.

Менхерт Лакатош, авторът на „Окадени картини”


И този път ромите останаха встрани. Не успяха дори да съобщят на света, че напусна живота големият “чачо ром” Менхерт Лакатош. Писателят, който ни остави в наследство думи, ярки, автентични и безпощадни в реалистичните си краски, картини от ромския живот,
"Ние загубихме международно признат и много значим унгарски писател, който заедно с това беше и гласа на едно малцинство", казва по повод кончината на Лакатош председателят на Съюза на унгарските писатели Мартон Калаш.

Ромите в света загубиха още един свой мъдрец не пожалил и сили, и дарба (надарил го бе о Девел) да вниква в заплеснатите дири на ромските криволици, да вдъхва кураж.Той не се уплаши, че може да го накичят с принадлежността му и тя да захлопва току под очите му вратите на успеха. И стигна далеч. Отби от себе си потоците на принизената лъст.

Достойнството, по-високия връх на успеха!

Менхерт Лакатош е автор на първия ромски роман „Окадени картини”, преведен на 30 езика. Той два пъти спечелва голямата литературна награда на името на поета Атила Йозеф, а през 1995 е отличен с Наградата за най-добра книга.

Пет години по-късно Ромското национално правителство в Унгария присъжда на Менхерт Лакатош Наградаата за цялостен принос.

Менхерт Лакатош е роден през 1926 година във Вештьо, Унгария.След като завършва висшето си образование, той е един от създателите на Ромското движение за еманципация в Унгария, инициатор за създаване на тухларна фабрика , където работят предимно роми.От 1969 г. до 1979 г. се занимава със социологически изследвания към Унгарската академия на науките.

Лакатош става световно известен писател с романа си „Окадени картини”, излязал през 1975 година. Издава също „Приказки на дългите нощи”, 1979 г., „Които искаха да живеят”- роман, 1982 г., „Тайната” – разкази и приказки, 1998 г. и др.

Менхерт Лакатош почина, след дълго боледуване, на 21 август 2007 г. в Будапеща.

Васил Чапразов

.......................................................................................

В края на зимата, в деня на железарите

Сливенският пазар, един от най- хубавите в страната, е невероятно място. Какво ли няма тук! Освен обичайните за сезона плодове и зеленчуци, пазарът е изпълнен с аромати и звуци, хора, които са и толкова познати, и всякога различни.

Отсреща е Радко Цигана, той може да ти даде билка за всяка болежка. На една от сергиите, откъм реката, седнал примижава срещу слънцето стар, побелял, симпатичен старец.Скулест, с пъстри, весели очи, той се усмихва като дете. Пред него има наредени малки брадвички, мотички, юлари, украсени с мъниста и камбанки.Синеят се „против уроки”, както самият той казва.

Точно този човек ми трябва- дядо Митко Джигрито.Той е син на Петър Митев-един от първите клуцохорски железари. И един от последните останали верни на професията. Той и до ден днешен продължава да „върти занаята”.

Дядо Митко започва своя разказ с далечната 1949 г., когато е бил едва двайсетгодишен.Очите му се просълзяват. Може да е и от студа, но едва ли... Беше много трудно, разказва той. Много работехме, от сутрин до вечер.Сутрин ставахме в 3, за да запалим пещта да достигне необходимата температура, да може желязото да се претопи.Оттам насетне почвахме да правим продуктите.От всяка къща се чуваше звъна на чука -той въздъхва и продължава. Наистина беше трудно, но колко беше хубаво! Бяхме млади, единни, нямаше дялба между отделните родове.Помагахме си много. Живеехме заедно с българите. Работехме много, честно, нямаше тия кражби, просия. И българите бяха други - по-възпитани, по-добри.Отношенията бяха прости - работиш здраво, уважават те. Българите никога не са протестирали, че от тъмно до тъмно чукаме и тракаме. И това ката ден.А сега какво е?!

- Ти кое момиче си?- неочаквано ме пита той.
- На Руско Немцов, Железаря съм внучка.
- А-а-а, бай Руско.Хубав човек беше той, и братята му, и синовете му.Всичките са ковачи. Аз съм бил учител на най-големия, на Олю(чичо ми Митко го знаят с този прякор).

Въпреки, че е била тежка и мръсна работа железарството, много роми са я предпочитали, защото е била добре заплатена.Не можах да разбера колко са получавали, но парите са им стигали да живеят нормално и да си покриват всички разходи. Със сигурност знам, че в периода 1980-1990г., когато съществуваше цеха в гр. Кермен, железарите получаваха 300-400 лв., за онова време страшно много пари, средната заплата беше около 200 лева.

Продуктите, които са произвеждали железарите, са били предимно за селското стопанство.Тракторни лемежи, ножове за багери, „зъби” за познатите багери, но и за роторните на ТЕЦ „Марица-Изток”, „лапи”, отметателни дъски...Всичко това е било страшно необходимо на селските стопани, на пазара и майсторите железари, само роми, били важни, важни.

Имало е пласмент в цяла България.

През 1956-57г. се повдига въпросът за разширяване на ТПК-то и за обединение с ”Ковач”, тази кооперация също е била в железарския бранш. Въпреки недоволството на хората, се стига до обединение, но повечетo напускат. Младите поели работата, а старите се отдръпнали отново в работилничките си.Тогава един известен и уважаван човек, когото всички в Сливен познаваха, се заема да направи железарски цех. Този човек беше Димитър Пелишев, Папи. Той почина наскоро. Много се говори за Папи, за неговите качества като добър бизнесмен.

Та през 1980г., в Кермен, се открива един от най-модерните цехове в цяла България с пещи, въздушен чук, преси и др. И аз имам спомени от цеха, защото през 1987г. ме взеха там на работа.Изкарах едно незабравимо лято и ми беше много интересно сред тези мъже.Баща ми-Пейо Немцов, Пейчо(По), Колъо Яцата, който и сега произвежда много красиви предмети от ковано желязо, Иван Бокхалията и други, на които вече не помня имената. Произвеждаха обичайните продукти за селското стопанство.Този цех толкова се беше прочул, че Диляна Грозданова дойде в Сливен с нейното предаване „Актуална антена” и направи филм.

Работниците и до ден днешен си спомнят за годините прекарани в Кермен - високи заплати, екскурзии в чужбина, вечеринки. Какво са ромите без своите празници? Без своята музика, без своите песни и танци? Както са умеели здраво да работят, така се и веселяли. Много тържествено се е празнувал железарският празник, който неизменно е на 31 януари.Първите вечеринки са организирани още през 50-те години на миналия век. Били с предварително записване и се провеждали във Военния клуб с оркестър, с концерт, с томбола. Най-голямата награда на вечерта бил, естествено, петелът. Наддавали са за него и който предлагал най-висока цена, той го взимал. Танцували предимно валс, танго и мазурка.

През 80-те г. Атанасовден продължава традициите с още по-весели и пищни тържества.Два-три дена преди самата „вечеринка” избирали баш-майстор.Той бил най-добрият, най-способният в професията. Не е било задължително да е най-стария, а най-добрия.Давали му лентата на първенец и парична награда.Той от своя страна е събирал колегите си вкъщи и ги черпел.

И в наше време вечеринките преминаваха много шумно, много тържествено, обикновено в най-изискания и най-големия ресторант -”Сливен”. Дълги години организатор на тези вечеринки беше моят баща-Пейо Немцов.Папи разчиташе на него и всичко беше безупречно. Голяма веселба падаше!

Росица Русева
 
There are no translations available.

УСИН КЕРИМ


Поезия, 
стихове
биография, 
конкурси и 
информация...Прочетете повече....

There are no translations available.

Задържани са осем души след вчерашния протест


От СДВР отново призоваха гражданите да проявяват разум, да съдействат на полицията и да се разграничават от агресивните групи сред тях

"Осем лица са задържани преди и след протеста в София в четвъртък. В двама от тях са намерени наркотични вещества, а в останалите шестима - ножове, спрейове със сълзотворен газ, боксове и пиротехнически изделия. Това каза на брифинг зам.-директорът на СДВР комисар Антон Златанов.

"Между задържаните има криминално регистрирани, непълнолетни. Палитрата от арестувани е широка", посочи той. От СДВР отново призоваха гражданите да проявяват разум, да съдействат на полицията и да се разграничават от агресивните групи сред тях.

„Голяма част от хората си тръгват около 21:00-22:00 часа. Именно в този час картинката на площада се променя. Сформират се агресивни групи, някои от тях са употребили алкохол или други вещества, което е видимо от поведението им и започва ескалация на напрежението”, посочи още Златанов.

"Моля ви, не оставайте след 22:00 часа и благодаря на гражданите, че са изградили жива верига пред полицаите". Той изказа благодарност към всички полицаи, които за пореден ден опазиха обществения ред в столицата.

"Голяма част от тях са там в почивния си ден, а други са там, след като им е свършил 12-часовия работен ден. Няма нито един полицейски служител, който да почива в момента.
Всички работят при доста тежки условия и се справят отлично", допълни той.

"Поздравявам тази част от протестиращите, които при оформянето на групата агресивни протестиращи, се разграничиха от тях и подпомогнаха да няма ескалация на напрежението. Полетяха доста бутилки, бяхме готови за реакция, но до такава не се стигна, благодарение на доброто взаимодействие на полицията с гражданите", посочи Антон Златанов.

dariknews.bg
There are no translations available.


АРХИВ О РОМА

Прегледайте
архивни броеве
на списанието
О Рома
Вижте архива...