Apr 23
Friday

Позиция

There are no translations available.

Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика.
Помощи - само за осигурени майки

Еднократната помощ, засега 50 лева, която правителството реши да отпусне за майки, ще бъде само за тези от тях, които са се осигурявали за общо заболяване и майчинство. "В този смисъл напълно необосновани са твърденията, че с това свое решение кабинетът „ще подкрепи малцинствата и електората" преди изборите", побързаха да потушат гнева на неонацистите от пресцентъра на МТСП.

Read more...

Видео

There are no translations available.

There are no translations available.

За гълъбите, сънищата, вятъра…, или новата стихосбирка на Васил Чапразов „Сънувам гълъби“

Думите побягват докато четеш новата, току-що отпечатана стихосбирка на Васил Чапразов „Сънувам гълъби”

Read more...

Facebook с гърди напред

There are no translations available.

Нищо ново - традициЙ са си традициЙ

Victor Lilov

6 януари 2020 г.

Влизаш пиян в Тунджа с УБРЕДЕБРЕЕЕ и създаваш вековна традиция!

Read more...

Интервю

Минко Ламбов: Когато музиката е част от теб, нищо не може да я спре
There are no translations available.

Минко Ламбов: Когато музиката е част от теб, нищо не може да я спреМинко Ламбов е композитор, диригент, аранжор и пианист с многостранни интереси в различните музикални жанрове и стилове. Пише класическа и филмова музика. В годините е участвал и създавал редица групи в джаз и поп музиката. Един от най-мащабните формати, който осъществява експерименталните идеи на автора е етно фънк-фюжън формацията " Shaka Zulu Orchestra", носител на високи международни отличия.

Read more...

Срещи, разговори, събития

Чарли Чаплин - магьосникът на смеха и тъгата
There are no translations available.

Чарли ЧаплинНа 16 април 1889 г. в Лондон се ражда великият комик Чарли Чаплин. Той променя света на киното завинаги. Ненадминат актьор, забележителен режисьор, композитор и сценарист, считан за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия.

Read more...

У НАС

Соня Момчилова: Борисов искаше да е като Ахмед Доган
There are no translations available.

Соня Момчилова: Борисов искаше да е като Ахмед ДоганЛидерът на ГЕРБ напуска сцената като една Медея с патерица

Cмaйвaщ бeшe днeшният мoнoлoг нa Бoриcoв и cмятaм, чe зaклинaниeтo, чe тoй нямa дa cи тръгнe oт пoлитикaтa, e глупocт.

Read more...
There are no translations available.

УНСС уволни преподавател, критикувал предизборна изява на Борисов в университета


Доц. Мартин Осиковски, който критикува предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април и в знак на протест напусна ръководните си постове в университета, е бил уволнен дисциплинарно в сряда, 21 април. Това се разбира от петиция, организирана в негова защита от колеги преподаватели и студенти.

Read more...

ПО СВЕТА

Русия обяви изтегляне на войските от границата с Украйна
There are no translations available.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че войските, разположени в близост до границата в Украйна, започват да се връщат в постоянните си бази в Южния и Западния военен окръг.

Read more...
Атлантикът Драги може да стане третият лидер на Европа с Меркел и Макрон Print E-mail
Thursday, 25 February 2021 17:30
There are no translations available.

Атлантикът Драги може да стане третият лидер на Европа с Меркел и МакронПървата реч на Марио Драги като министър-председател на Италия даде да се разбере, че правителството на националното единство ще се занимава не само с вътрешната италианска политика и политически реформи, но и с Европа. Драги изпраща сигнал за драматично преподреждане на европейската политика, с големи последици за Европа и отношенията на Европейския съюз с Русия и Съединените щати.

Като премиер Драги ще бъде член на влиятелния Европейски съвет; всъщност той трябва да бъде един от основните му лидери заедно с френските и германските си колеги Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Както каза Йорг Асмусен - член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, когато Драги беше президент на ЕЦБ - малко преди встъпването в длъжност на Драги, "европейската политика може да премине към по-скоро триъгълник".Асмусен беше прав. В първата си реч пред италианските депутати Драги подчерта, че Италия "ще трябва да структурира и укрепи стратегическите и ключови отношения с Франция и Германия". Ясно е, че преконфигурирането на европейската политика ще бъде основен приоритет за неговото правителство. "Без Италия няма Европа", каза Драги.

И няма Европа без по-нататъшна интеграция в ЕС. Прицелвайки се не само в италианските популисти срещу еврото като Матео Салвини, Драги каза: "Подкрепата на това правителство означава споделяне на необратимостта на избора на еврото." И добави, че това също "означава споделяне на перспективата за все по-интегриран Европейски съюз, който ще стигне до общ публичен бюджет, способен да подкрепя страните във времена на рецесия."

Изкачването на Драги на европейската сцена заедно с Макрон и Меркел също предполага по-тесни отношения между ЕС и САЩ. Президентът на САЩ Джо Байдън не може да намери по-добър съюзник в Европа. Новото правителство на Италия, обеща Драги, ще бъде "силно проевропейско и атлантическо, в съответствие с историческите основи на Италия". Това бележи скъсване с външната политика на Джузепе Конте, предишния министър-председател, който беше обвързал Италия по-тясно с Китай. Драги дава шанс на трансатлантическия алианс да се възстанови след четири години стратегическо безразсъдство на Доналд Тръмп.

Байдън и Драги мислят еднакво за НАТО. И двамата подкрепят задържането на американските войски в Европа и двамата искат по-голям германски финансов принос в общия бюджет за отбрана. По-фундаментален момент е, че двамата виждат САЩ като най-добрия защитник на независимостта на Европа.

Атлантизмът и проамериканските настроения на Драги са твърде дълбоки, за да подкрепи настоящия натиск - воден от Макрон, с голяма подкрепа от елита - за по-голяма "стратегическа автономия" на ЕС. Но споделяйки с Макрон сходни позиции по много други въпроси, Драги вероятно ще изглади различията им по този трънлив въпрос.

Позицията на Драги по отношение на европейската сигурност е твърда - в обозримо бъдеще не може да има заместител на американските войски в Европа. Постепенно избледнява влиянието на Тръмп в САЩ и също така ще започне да се разсейва притеснението на европейците относно надеждността на американската гаранция за сигурност. Което може да потисне усещането, че е необходима по-голяма "стратегическа автономия".

Силната вяра на Драги в атлантизма трябва да укрепи доверието на целия Европейски съвет, като по-специално работи като противовес и модерираща сила на Меркел, която понякога поставя германските бизнес интереси с Русия и други пред трансатлантическите връзки и европейската сигурност. Колкото по-голямо влияние има Драги в европейския триъгълник на властта - и мандатът му в ЕЦБ, изглежда, му дава значително влияние върху Меркел - толкова по-строг ще бъде ЕС с руския президент Владимир Путин, както и с европейски автократи като Виктор Орбан и Ярослав Качински.

В крайна сметка положението на Драги не почива единствено на репутацията му на финансовите пазари, където той се разглежда като човек, който може да намали италианските разходи за заеми и да повиши цените на италианските акции. Той е завършил история, има силни демократични ценности и стратегически усет от типа, от който Европа има много нужда, за да се справи ефективно с Путин и неговите идеологически сродни души в Централна Европа.

Проатлантическата позиция на Драги очевидно не противоречи на перспективите за по-обединена Европа. Когато беше президент на ЕЦБ, той не спаси еврото само за да запази членството на Италия в общата валута, както твърдят неговите недоброжелатели. Той го направи, за да спаси самия европейски проект. По същия начин той не въведе т.нар. количествено облекчаване просто за да спаси италианските облигации; той го направи за по-нататъшна интеграция между Севера и Юга.

Сега той защитава фонда за възстановяване на ЕС не само за да помогне на Италия и други южни страни да преодолеят икономическите последици от пандемията, но и да направи постоянни най-смелите съвместни усилия за интеграция Север - Юг в Европа. Следващата стъпка в процеса може да бъде въвеждането на истински еврооблигации. Подкрепата на Драги за такъв общ дългов инструмент може да се окаже решаваща.

Драги може да бъде министър-председател на Италия до 2023 г., когато трябва да се проведат нови избори. Но той може да реши да се оттегли след май 2022 г., ако Шарл Мишел, настоящ председател на Европейския съвет, не се кандидатира за втори мандат. Като се има предвид фокусът на Драги върху бъдещето на Европа, възможността да заеме с този пост би било трудно да се игнорира. Конвенционалното мислене, че Драги ще се насочи към поста на президент на Италия, е преувеличено. В тази работа няма сила.

Въпреки че икономиката на Италия може да се окаже ахилесова пета на Драги, ако той бъде принуден да прекара цялото си време и политически капитал в борба за необходимите реформи, в крайна сметка вътрешните и европейските му предизвикателства са свързани. Самият факт, че той ще разполага с над 200 милиарда евро за възстановяване, за да ги насочи към различни вътрешни сектори, намалява риска от това италианската икономика да го провали.

dnevnik.bg

 
There are no translations available.

УСИН КЕРИМ


Поезия, 
стихове
биография, 
конкурси и 
информация...Прочетете повече....

There are no translations available.

Задържани са осем души след вчерашния протест


От СДВР отново призоваха гражданите да проявяват разум, да съдействат на полицията и да се разграничават от агресивните групи сред тях

"Осем лица са задържани преди и след протеста в София в четвъртък. В двама от тях са намерени наркотични вещества, а в останалите шестима - ножове, спрейове със сълзотворен газ, боксове и пиротехнически изделия. Това каза на брифинг зам.-директорът на СДВР комисар Антон Златанов.

"Между задържаните има криминално регистрирани, непълнолетни. Палитрата от арестувани е широка", посочи той. От СДВР отново призоваха гражданите да проявяват разум, да съдействат на полицията и да се разграничават от агресивните групи сред тях.

„Голяма част от хората си тръгват около 21:00-22:00 часа. Именно в този час картинката на площада се променя. Сформират се агресивни групи, някои от тях са употребили алкохол или други вещества, което е видимо от поведението им и започва ескалация на напрежението”, посочи още Златанов.

"Моля ви, не оставайте след 22:00 часа и благодаря на гражданите, че са изградили жива верига пред полицаите". Той изказа благодарност към всички полицаи, които за пореден ден опазиха обществения ред в столицата.

"Голяма част от тях са там в почивния си ден, а други са там, след като им е свършил 12-часовия работен ден. Няма нито един полицейски служител, който да почива в момента.
Всички работят при доста тежки условия и се справят отлично", допълни той.

"Поздравявам тази част от протестиращите, които при оформянето на групата агресивни протестиращи, се разграничиха от тях и подпомогнаха да няма ескалация на напрежението. Полетяха доста бутилки, бяхме готови за реакция, но до такава не се стигна, благодарение на доброто взаимодействие на полицията с гражданите", посочи Антон Златанов.

dariknews.bg
There are no translations available.


АРХИВ О РОМА

Прегледайте
архивни броеве
на списанието
О Рома
Вижте архива...