Начало » Андрей Янкулов към полиция и прокуратура: Основният проблем е манталитетен

Андрей Янкулов към полиция и прокуратура: Основният проблем е манталитетен

by Toni
0 Коментар

Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите, заяви пред БНР Андрей Янкулов, правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш заместник вътрешен и заместник правосъден министър.

Според него обаче основният проблем, на който трябва да се обърне внимание, е манталитетен:

„Той на първо време е осъзнаване, че полицията има проблем с начина, по който упражнява репресивните си правомощия, когато това се налага. Това до момента не сме го виждали. Ако това осъзнаване не се случи на първо място в ръководството на министерството и надолу из ръководните нива в цялата страна, то тези обучения ще бъдат само проформа – нещо, което трябва да се отхвърли като някаква възникнала необходимост, да отчетем, че сме направили нещо, че полагаме старание, че искаме да се поправим. Ако наистина няма осъзнаване, че такъв проблем съществува, от тези обучения няма да произлезе нищо“.

На манталитетния проблем няма лесно решение, подчерта експертът в интервю за предаването „Преди всички“. По думите му до момента при случай с предполагаемо полицейско насилие реакцията на ръководството на МВР е, че „са се справили и ако има служител, който е превишил правомощията си, то той ще бъде наказан“. Янкулов обаче не си спомни случай, че в който да е проявена изначално някаква самокритичност при такива инциденти.

„А всъщност логиката на нещата би трябвало да бъде следната – след като има причинени телесни увреждания или смърт на гражданин, презумпцията трябва да бъде, че полицията не се е справила, за да се стигне до такъв резултат от нейните действия. Тогава вече – да, може да се окаже в хода на една потенциална проверка на тези инциденти, че наистина в този случай употребата на смъртоносна сила е била неизбежна и оправдана. Не може презумпцията да бъде обратната. Докато това съществува като нагласа в ръководството на министерството, това се прехвърля и върху самите служители и тяхното разбиране за това как трябва да действат в подобни ситуации“.

Относно периодичните оценки на полицаите и разминаването в някои случаи с реалността, той изказа мнение, че на всичко това трябва да се реагира със сериозна реформа на начина, по който функционира цялата администрация.

Експертът посочи обаче и друг проблем:

„Опираме малко или много и до манталитета в прокуратурата. Там положението по отношение на полицейското насилие не е много по-различно от това в МВР. Горе-долу действа също културата на отричане на такива инциденти, на това, че в огромния процент всъщност пострадалите са виновни, от тях е тръгнало цялото това нещо, а реакцията на полицаите е била правилна, замитане под килима, ако има превишаване на някакви правомощия, дори това да е констатирано, търсене на извинения на такова поведение“.

Според него конституционните промени сами по себе си абсолютно нищо не могат да гарантират – нито независим съд, нито отчетна прокуратура. Касае се за един комплекс от мерки, които са на нормативно ниво, които трябва да бъдат взети и които започват с измененията в Конституцията, но трябва да продължат с изменения в Закона за съдебната власт, с НПК и т.н., коментира той. По думите му измененията на Основния закон не са били достатъчно всеобхватни. Ясна концепция за това какво ще се случва по законите няма, категоричен бе Андрей Янкулов.

И все пак експертът отбеляза, че полицейското насилие не е проблем само в България:

„Полицейското насилие е проблем, който съществува навсякъде, където има полиция. Мерките, с които да му се противодейства, не е нужно ние да ги измисляме сами. Просто трябва да вземем работещи модели“.

bnr.bg

Mоже да хареса още