Начало » Антонина Желязкова: В смесените райони се страхуват да не загубят основното, че ДПС е тяхно и пази правата им

Антонина Желязкова: В смесените райони се страхуват да не загубят основното, че ДПС е тяхно и пази правата им

"Оглавяването на партията от българин ги притеснява. Биха имали много повече доверие към човек, излъчен от техните среди и от техния етнос"

by Toni
0 Коментар

Хората се страхуват да не се размие обликът на ДПС, че е било създадено и трябва да работи за правата на турците и мюсюлманите в България. Едно оглавяване от българин би смутило много хора. 

Това каза пред БНР Антонина Желязкова, директор на фондация „Международен център за малцинствата и културните взаимодействия“, която проведе теренно изследване в смесените райони на страната, където има турско малцинство.

„Хората са раздвоени. Вървят всякакви дебати помежду им. … Без да се противопоставят на това ДПС да се разширява етнически, те биха искали да не се загуби основното, че това е партия, на която те разчитат, че е тяхна и пази техните права. Имат нужда да се чувстват равнопоставени и да участват във всички елементи на икономическия, социалния и политически живот на България“.

  • Ахмед Доган препоръчва Пеевски и Чакъров да поемат ДПС

По думите ѝ  Делян Пеевски е много по-познат за хората от Западните Родопи, защото там е работил повече, както и че е по-познат в различни общини сред ромите, отколкото сред турците от Източните Родопи:

„Аз не знам дали те изпитват негативизъм към него, или по-скоро не го познават и той е някой си никой за тях. Българското име ги притеснява. Смятат, че ще отнеме част от силата на ДПС, което макар да не е било никога формално етническа партия, все пак общият му облик е на една турска партия и те биха искали това да се запази така. Биха имали много повече доверие към човек, излъчен от техните среди и от техния етнос, отколкото към Делян Пеевски, когато те не познават„.

Антонина Желязкова посочи нагласите сред различните възрастови групи в избирателите на ДПС:

Възрастното поколение е най-негативно настроено, защото те си искат ДПС такова, каквото беше, когато се създаде. … Средното поколение, което е прагматично и работи извън България, са по-склонни да приемат някакъв човек като Пеевски, който очевидно е прагматик и е делови, който е направил много за районите им. … Но нещата са различни в различните места в България“.

 

Избирателите на ДПС не могат да се откажат от тази партия, защото искат да имат нещо автентично своекоето им дава сигурност, подчерта Желязкова.

Интервюто на Диана Янкулова с Антонина Желязкова в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Mоже да хареса още