Начало » Асен Василев: С ГЕРБ имаме дълбоко различие как да се управлява държавата

Асен Василев: С ГЕРБ имаме дълбоко различие как да се управлява държавата

"Ще предложим кабинет с ясна програма и с хора - и политици, и експерти"

by Toni
0 Коментар

„Ще предложим кабинет с ясна програма и с хора – и политици, и експерти“

„Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме – няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите. Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата“.

Това каза пред БНР съпредседателят на ПП Асен Василев като критика към проектобюджета на служебното правителство.

„Заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева. Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността“.

Той категорично отрече теориите за фалирала държава и посочи:

„2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП – декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. – спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по „Евростат“, имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това“.

В предаването „Неделя 150“ Василев подчерта, че данък „свръхпечалба“ при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия.

Във връзка с преговорите за съставяне на правителство той увери, че ПП – ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ – СДС.

„Имаме дълбоко различие как да се управлява държавата… Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии. Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата“.

https://bnr.bg/

Mоже да хареса още