Начало » Би Би Си разкри връзки между „Алтернатива за Германия“ и крайнодесни мрежи

Би Би Си разкри връзки между „Алтернатива за Германия“ и крайнодесни мрежи

by Toni
0 Коментар

Разследване на Би Би Си разкрива връзки между фигури от опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти.

Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес „АзГ“ представлява опасност за „основите“ на демокрацията, докато партията предвкусва изборни победи в три източни провинции тази есен – Саксония, Тюрингия и берлинския регион Брандебург.

Преди евроизборите следващия месец подкрепата за „АзГ“, преследвана от обвинения в корупция и екстремизъм, намаля, но тя все още е на 2-ро място на национално равнище. И остава силна в посткомунистическите общности в Германия.

„АзГ“ е движение, което през последното десетилетие се придвижва „все повече и повече от консервативна, демократична партия към дясноекстремистка партия“, смята Крамер, който е ръководител на Офиса за защита на конституцията в Тюрингия.

Според него шансовете на „АзГ“ да спечелят най-много места в провинцията е „много голям“, а „националистическите виждания“ на партията рискуват „да превърнат Германия в нещо, което вероятно сме виждали само между 1933 и 1945 г.“.

Фигури от крайнодясната партия твърдят, че са мишени на провинциалните власти, които имат предубеждения спрямо тях, но Крамер е категоричен, че случаят не е такъв:

„Не политизираме, тъй като работим въз основа на германското законодателство и всяко решение, което се взема, може да бъде оспорено в съда“.

По публикацията работи: Георги Николов

Mоже да хареса още