Начало » Блинкън призовава Израел да работи с палестинците

Блинкън призовава Израел да работи с палестинците

by Toni
0 Коментар

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова във вторник (9 януари) Израел да направи „трудни избори“ за нормализиране на отношенията със своите съседи, което е нов призив за изглаждане на пътя към създаването на палестинска държава.

По време на четвъртото си посещение в Близкия изток след избухването на войната през октомври, Блинкън призова Израел да подкрепи палестинските лидери, които желаят да живеят мирно заедно с израелците, и предупреди, че ежедневните жертви във войната му с Хамас в Газа са твърде високи.

„Също така е жизненоважно Израел да постигне целта си да премахне заплахата от Хамас“, каза той в края на деня на преговорите в Тел Авив.

Преди това той бе на обиколка из арабските съседи на Израел, за да обсъди плановете за бъдещото управление на Газа и интеграцията в Близкия изток.

В същото време интензивни боеве обхванаха южните и централните части на Газа. Израелските сили и бойците на Хизбула също си размениха огън на границата между Ливан и Израел.

Международната загриженост нарасна заради огромния брой палестински жертви от израелското нападение над гъсто населения анклав и хуманитарната криза, която засегна стотици хиляди хора.

При израелското въздушно и сухопътно нападение, предизвикано от атаката на Хамас в Южен Израел на 7 октомври, загинаха 23 210 палестинци, според здравното министерство на Газа, и заличи големи територии от север на юг.

САЩ и други страни се стремят да предотвратят разпространението на войната в Близкия изток.

На среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху във военна база в Тел Авив, Блинкън подчерта, че „важното да се избегнат по-нататъшни щети на цивилни и да се защити цивилната инфраструктура в Газа“.

Блинкен повтори подкрепата на администрацията на Байдън за правото на Израел да се защитава и да предотврати повторение на атаката на Хамас от 7 октомври, при която загинаха 1200 души.

Израел се зарече да унищожи палестинското ислямистко движение, което управлява Газа.

Блинкен заяви след обиколката си в Близкия изток, че ежедневните жертви на войната срещу цивилни в Газа са твърде високи – въпреки че добави, че обвиненията, че Израел извършва геноцид, са „неоснователни“.

Той също така каза, че палестинците, разселени от войната, трябва да могат да се върнат у дома веднага щом условията позволят. САЩ отхвърлиха предложенията на някои крайнодесни полотици в Израел палестинците да бъдат презаселени извън Газа.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза на Блинкън, че офанзивата в южния район Хан Юнис в Газа ще се „стане по-интензивна и ще продължи, докато палестинската групировка не бъде разбита и израелските заложници се върнат безопасно у дома“, съобщи министерството на отбраната.

Регионална интеграция

Блинкън също така обсъжда планове за бъдещо управление на Газа, когато войната приключи.

На среща с Нетаняху Блинкен той „повтори необходимостта от осигуряване на траен, устойчив мир за Израел и региона, включително чрез реализирането на палестинска държава“, каза говорителят на Държавния департамент.

Преди посещението си в Израел Блинкън проведе разговори в Йордания, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, фокусирани върху търсенето на по-дългосрочен подход към продължаващия десетилетия конфликт между Израел и Палестина.

Той посочи, че арабските съюзници на Вашингтон искат по-близки отношения с Израел, но само ако това включва „практически път“ към палестинска държава. Много страни в региона са готови да инвестират в бъдещето на Газа в този случай, каза той.

Преговорите с посредничеството на САЩ за палестинска държава на територия, сега окупирана от Израел, се провалиха преди почти десетилетие. Десните лидери в сегашната управляваща коалиция на Израел се противопоставят на палестинската държавност.

Блинкен отказа да характеризира как Нетаняху и неговият кабинет са отговорили на призива му за палестинска държава. Той каза, че Израел ще трябва да вземе „трудни решения, трудни избори“, за да се възползва от възможността, предлагана от регионалната интеграция.

„Тези цели са постижими, но само ако се преследват заедно“, каза той. „За да стане това възможно, Израел трябва да бъде партньор на палестинските лидери, които желаят да водят своя народ рамо до рамо в мир с Израел и като съседи.“

Палестинското ръководство трябва да се реформира и да подобри управлението си, каза той, а Израел трябва да спре да предприема стъпки, които го подкопават.

„Насилието на екстремистките заселници, извършвано безнаказано, разширяването на селищата, разрушаването, изселването, всичко това прави по-трудно, а не по-лесно за Израел да постигне траен мир и сигурност“, каза той, намеквайки за конфликта в окупирания от Израел Западен бряг, част от територия, която палестинците искат за държава.

В отговор на думите на Блинкен представителят на Хамас Сами Абу Зухри каза, че посещението показва, че няма фундаментална промяна в позицията на САЩ. „Целта на посещението беше да се подкрепи сигурността на окупацията“, каза той пред Ройтерс. „Няма разлики между Израел и американците“.

Тежки боеве в Южна Газа

Израел твърди, че преминава от пълномащабно военно нападение към по-целенасочена война в северната част на Газа, като същевременно поддържа интензивни битки в южните райони.

От понеделник неговите войски са убили около 40 палестински бойци и са нахлули в тунели в Хан Юнис, главният град на юг. В съобщението се казва, че девет израелски войници са били убити, предимно в инженерни части, които се занимават с тунели.

Здравното министерство в Газа съобщи, че 126 палестинци са били убити и 241 ранени за 24 часа.

Шон Кейси, координатор на екипите за спешна медицинска помощ на Световната здравна организация в Газа, каза, че здравната система в анклава се срива бързо. Той обвини Израел, че отказва достъп до повече камиони с помощ.

„Всеки ден подреждаме нашите конвои, чакаме разрешение и не го получаваме – след което се връщаме и го правим отново на следващия ден.“, обясни той.

Кейси подчерта, че само около една трета от болниците в Газа все още работят.

Той посочи, че много служители в главната болница в Хан Юнис са избягали в приюти в най-южния край на ивицата, оставяйки само един лекар за повече от 100 пациенти.

euractiv.bg

Mоже да хареса още