Начало » Борел: Китай все още не е преминал никакви червени линии

Борел: Китай все още не е преминал никакви червени линии

by Toni
0 Коментар

Китай не е прекрачил никакви червени линии по отношение на доставките на оръжия за Русия и иска да „сведе до минимум риска да бъде свързан с руски военни дейности“, заяви главният дипломат на ЕС Жозеп Борел пред няколко европейски медии, включително EURACTIV.

Борел потвърди в петък (24 март), че скоро ще направи официално посещение в Китай, за да обсъди, наред с други неща, войната на Русия в Украйна, но не даде конкретна дата за пътуването.

След посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва миналата седмица няколко европейски лидери обявиха, че  скоро ще пътуват до Пекин.

Президентът на Испания Педро Санчес се очаква да бъде там следващата седмица, президентът на Франция Еманюел Макрон ще отиде в Пекин след две седмици заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а премиерът на Италия Джорджа Мелони също има покана.

Междувременно Брюксел се готви да финализира плановете за следващата среща на върха ЕС-Китай в Пекин, която вероятно ще се проведе преди лятото и след среща на върха ЕС-САЩ, казват служители на ЕС.

„Китайците искат да играят дипломатическа роля и да не бъдат свързвани с военните действия на Москва“, каза Борел и добави, че Пекин би имал интерес „да изглежда като посредник“.

През февруари Китай публикува документ от 12 точки, призоваващ за спешни мирни преговори и „политическо уреждане“ на войната, който беше приет положително от Москва, но срещна скептицизъм на Запад.

Запитан за мирния план, Борел повтори предишна оценка, че планът е „компилация от много добре известната позиция на Китай“, но „не е мирен план“.

„Путин говори за мирно уреждане и в същото време продължава бомбардировките – Китай трябва да използва влиянието си, за да накара Русия да разбере, че няма да спечели от това“, посочи Борел.

Коментарите на върховният представител на ЕС за външната политика идват на фона на нарастващата загриженост на Запада относно задълбочаващите се отношения на Пекин с Москва, подчертани от отказа му да осъди агресията на Кремъл срещу Украйна и посещението на китайския президент в Москва за двудневна среща на върха с Владимир Путин миналата седмица.

„Приятелството си има граници“

Въпреки приятелските снимки на Си и Путин в Москва, Борел каза, че разбира, че „Китай не желае да вземе страна“ и „Пекин иска да сведе до минимум риска да бъде свързан с руските военни дейности“.

„Китайците не искат да изглеждат напълно съгласни с Русия – те се чувстват много неудобно от това, което се случва. Това неограничено приятелство изглежда има някои граници“, смята Борел.

Китай от своя страна отрече да има намерение да въоръжава Русия.

„Китай не е прекрачил никакви червени линии за нас“, каза Борел, попитан отново дали е виждал някакви доказателства, че Китай доставя оръжие на Русия.

Западът е предпазлив относно отговора на Китай на войната в Украйна, като някои официални лица предупреждават, че потенциална руска победа може да оформи плановете на Китай за Тайван.

Борел обясни, че партньорството на Пекин с Москва „е дипломатическо и икономическо, но те никога не са развивали военен съюз. Така че ми се струва, че Китай не иска да бъде в ситуация, в която се правят паралели мужду Тайван и Украйна”.

Вместо това, каза той, Пекин се стреми към дипломатически успехи, особено след ролята си в неотдавнашното възстановяване на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, след като години на враждебност застрашаваха стабилността и сигурността в Персийския залив и помогнаха за разпалването на конфликти в Близкия изток от Йемен до Сирия.

Сделката, с посредничеството на Китай, беше обявена след четиридневни неразкрити досега разговори в Пекин между висши служители по сигурността от двете съперничещи сили в Близкия изток.

В отговор на въпрос за риска Пекин да бъде мотивиран да подкрепи усилията за поддържане на войната на Русия в Украйна за икономически печалби, Борел каза, че „Китай се възползва от ситуацията, но Индия също“.

„Не можете да очаквате Китай да спре да купува руски петрол“, добави той.

Той също така каза, че неотдавнашното посещение на Си в Москва е намалило шанса Путин да използва ядрено оръжие.

„Едно важно нещо е, че това посещение намалява риска от ядрена война и китайците го показаха много ясно“, посочи Борел.

„Си иска да сведе до минимум риска да бъде свързан с руската военна намеса. Те не са ангажирани военно и няма признаци, че искат да участват.“, добави той.

През последните седмици Вашингтон проучва близки съюзници за възможността да наложи нови санкции на Пекин, ако реши да предостави военна подкрепа на Русия за нейната война в Украйна.

Триъгълник Европа-САЩ-Китай

Попитан каква ще бъде политиката на Европа спрямо Китай, след като САЩ поискаха от европейците да възприемат по-твърда позиция, Борел каза, че от началото на своя мандат той настоява за „доктрината на Синатра“ в отношенията на блока с Пекин. Той има предвид песента на Франк Синатра „Моят път“ (My Way).

Преди това Борел твърдеше, че ЕС трябва да развие своя собствена независима позиция по отношение на Китай.

С все по-твърдата позиция на Вашингтон спрямо Пекин, основната грижа на ЕС и неговите държави-членки през последните години беше да не бъдат въвлечени в борбата между двете суперсили.

Според Борел ситуацията е станала по-сложна с настоящата война, „но начинът, по който ще си взаимодейства триъгълникът Европа-САЩ-Китай, ще определи този век“.

„Европа никога няма да бъде на еднакво разстояние от Вашингтон, защото не споделяме един и същ икономически модел“, каза той, но добави, че „едно нещо е да не сме на еднакво разстояние, а другото е да разберем, че имаме собствени интереси“.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още