Начало » Борисов и Пеевски се страхуват от промени в съдебната власт, защото я владеят

Борисов и Пеевски се страхуват от промени в съдебната власт, защото я владеят

by Toni
0 Коментар

Журналистът от „Капитал“ Йово Николов анализира в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР разрива между управляващите коалиции и перспективата за предсрочни избори.

Очевидно е, че и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) не искат избори.

Спънките в преговорите са свързани основно със Закона за съдебната власт, с който трябва да бъдат довършени промените в Конституцията. Другите са свързани с реформата в специалните служби и начина, по който се номинират и избират председателите на регулаторите. Умишлено ГЕРБ и ДПС разводниха разговора в посоката, че властта трябва да се споделя и че искат повече министри. Разговорът беше нарочно насочен към постовете в Министерския съвет, за да се заобиколят тези проблеми, които са основополагащи в преговорите.

Законът за спецслужбите е така измислен, че да има някаква споделена отговорност между изпълнителната власт и президентската власт. В последните 3-4 години президентът, в лицето на Румен Радев, злоупотреби с тази споделена отговорност. Когато бяха служебните правителства, назначени от него, той си назначи шефове на служби – тук има конфликт на интереси, защото назначен от него кабинет му предлага да избере шефове на служби, които то предлага. Поради тази причина се иска да се направи промяна в закона, така че президентът да няма никакво отношение в специалните служби, а парламентът да решава това.

Той подчерта, че законът така трябва да бъде измислен, че да няма особено значение кой управлява службите:

Пропуска се, че ПП-ДБ в споразумението поставят срок за промяната в службите – 31 юли. И това оставя празно в споразумението, което Мария Габриел е подписала.

Журналистът обясни, че с промяната в следствената тайна се цели, когато има доказан обществен интерес, да знае обществото някои неща, които прокуратурата крие:

Но ние и сега научаваме някои неща, които прокуратурата крие. Проблемът е, че научаваме това, което прокуратурата иска да знае.

В момента се занимаваме с реформата в съдебната система, която Христо Иванов предложи 2015 г. Бойко Борисов е магьосник по отношение на това да отлага някакви неща. И двете страни в момента са заложници на онази провалена съдебна реформа, защото тогава Христо Иванов си подаде оставката като министър на правосъдието, а тези, които провалиха тогава реформата, бяха ГЕРБ и ДПС. … Според мен има някакъв реваншизъм от страна на Христо Иванов да наложи тези промени и е разбрал, че не трябва да бъдат правени отстъпки на Борисов и трябва да се използва определен момент, за да може Борисов и Пеевски да бъдат отстъпчиви на промени.

Съдебната система е овладяна от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Защо Борисов и Пеевски се страхуват от промени в съдебната власт, защото я владеят.

Има три-четири ключови неща в промените, които се предлагат, те не биха могли да освободят от примката на ГЕРБ и ДПС съдебната власт, но поне да я разхлабят. В тази система има много свестни хора, които да изповядват законите и правото, но тази примка ги омаломощава и не се вижда светлина в тунела. Проблемът е, че сме вдигнали ръце и ме казали, че няма как да се промени нещо, а ще бъде както беше.

Mоже да хареса още