Начало » Борис Бонев се оттегли от битката за председателския пост на Столичния общински съвет

Борис Бонев се оттегли от битката за председателския пост на Столичния общински съвет

by Toni
0 Коментар

Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) няма да издига кандидат за председател на Столичния общински съвет на днешното заседание. Това обяви Борис Бонев, който беше кандидатът на коалицията, но два пъти не беше избран. И в двата пъти той беше подкрепен само от своята група в съвета.

Бонев обясни, че решението да се оттегли от надпреварата е негово и е подкрепено от колегите му в групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). Общинският съветник от коалицията Бойко Димитров уточни, че няма да подкрепят кандидата на БСП, тъй като групата им била от само девет души, а освен това имали идеологически различия с тях.

Неуспелият кандидат за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян уточни, че и неговата партия няма да издигне кандидат.

Така трима души ще се борят за поста. Това са Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“. Гласуването, което е тайно, ще започне малко преди 13 ч.

Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев така и не събра нужните 31 гласа по време на предходните заседания, за да стане председател на общинския съвет. Той на два пъти достигна до балотаж за поста с издигнатата от БСП Диана Тонова. От левицата настояха, че няма да оттеглят кандидата си, както и че не биха подкрепили друг претендент.

Бонев на практика беше номиниран за председател на общинския съвет още с обявяването на общата коалиция и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет. Обединението тогава разчиташе да получи мнозинство в общинския съвет, но изборният резултат им отреди 23 места от 61 възможни.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още