Начало » Брекзит не работи, обяви кметът на Лондон

Брекзит не работи, обяви кметът на Лондон

by Toni
0 Коментар

Кметът на Лондон призова в четвъртък (11 януари) за по-тесни връзки с Европа и по-активен дебат за имиграцията, като нарече Брекзит „ключов фактор“ за кризата с разходите за живот във Великобритания.

Садик Хан, от основната опозиционна Лейбъристка партия, посочи, че Обединеното кралство трябва да изгради „ново споразумение“ с Европейския съюз, защото излизането на Великобритания от блока през 2020 г. „не работи“.

„Сега е очевидно, че Брекзит не работи. Твърдата версия на Брекзит, до която стигнахме, дърпа икономиката ни надолу и повишава разходите за живот“, посочи Хан.

Неговите коментари дойдоха в година на общи избори, когато големите политически партии, по-специално управляващите консерватори, изглежда не желаят да говорят за последиците от референдума за ЕС през 2016 г.

„Трябва да бъдем откровени, Брекзит просто не е периферна грижа, която можем да оставим в миналото“, смята той.

„Това е ключов фактор за кризата с разходите за живот в момента и води до пропуснати възможности, загубен бизнес и загубен доход.“, добави кметът на Лондон.

Той смята че Великобритания спешно се нуждае от „по-тесни отношения с ЕС“ и твърди, че „ново споразумение не само ще засили икономиката ни и ще помогне за повишаване на стандарта на живот, но ще помогне за отключване на растежа и просперитета, от които се нуждаем“.

Хан, който ще се кандидатира за трети мандат през май, цитира анализ, поръчан от кметството, според който британската икономика е загубила 140 милиарда паунда (163 милиарда евро) заради Брекзит.

Икономиката на Лондон е с 30 милиарда паунда по-малка – около 7,5% – от прогнозирания размер, ако Обединеното кралство беше останало в ЕС, заключава проучването.

Анализът на Cambridge Econometrics изчисли, че икономиката на Великобритания ще загуби повече от 300 милиарда паунда до 2035 г., ако не бъдат предприети действия .Загубите за икономиката на столицата ще са 60 милиарда паунда.

Проучването също така установи, че средният лондончанин е бил с близо 3400 паунда по-беден миналата година поради Брекзит, а работните места в столицата са с 300 000 по-малко.

Хан има отношение и към имиграционната политика – политически чувствителен въпрос във Великобритания, който премиерът Риши Сунак вероятно ще постави на преден план в кампанията си на следващите избори.

Сунак обеща да намали рекордните нива на редовна имиграция и да попречи на търсещите убежище да пресичат канала от Франция с малки лодки.

Хан „със сигурност не е за отворени граници или неконтролирана имиграция, но има остър недостиг на работници и трябва да бъдем честни за това“.

„Иикономическите ползи, да не говорим за социалните и културни предимства, означават, че имаме задължението да изработим подход, който се ръководи от факти, а не от насаждане на страх“, добави той.

Хауърд Кокс, който е кандидат за кмет от дясната партия, основана от евроскептичния популист Найджъл Фарадж, нарече оценките на Cambridge Econometrics „фентъзи икономика, която не се основава на каквато и да е реалност“.

Лейбъристите имат голяма преднина пред консерваторите на премиера Риши Сунак преди изборите, които Сунак възнамерява да свика през втората половина на тази година.

Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър обаче е предпазлив при даването на подробности за това как ще засили връзките си с ЕС.

euractiv.bg

Mоже да хареса още