Начало » България е докарана до ръба от мафиотската държава, пише „Политико“

България е докарана до ръба от мафиотската държава, пише „Политико“

by Toni
0 Коментар

На митинг на ГЕРБ в Хасково звучи Thunderstruck на AC/DC, докато 64-годишният Албен Манджуков, бивш директор на енергийна фирма, казва, че вярва, че има надежда за бъдещето на България, макар хората да са озлобени и разделени повече от всякога. „Тази пълна с хора зала демонстрира, че нещата наистина започват да отиват в правилната посока. Преди три години нещата се обърнаха… Къде е доказателството, че ГЕРБ са затънали в корупция? Ако никой не е обвинен, защо да вярвам на това?“

Това е краят на днешна обширна публикация на брюкселското издание „Политико“ под заглавие „Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба“.

Албен Маджуков всъщност е втори мандат управител на „Тролейбусен транспорт“ в града, като дружеството отговаря и за паркирането. И двата пъти печели конкурса като единствен кандидат. Последно е бил общински съветник от ГЕРБ, но е бил и в областното ръководство на партия ДОСТ на Лютви Местан.

Журналистката Антоанета Руси обаче започва текста си от по-високите етажи на политиката и властта: „Следващия месец изборите в България в крайна сметка опират до ролята на санкциониран магнат и капацитета му да подкопава крехката демокрация в страната.“ Тя цитира критиците на Делян Пеевски – че това е олицетворение на превзетата държава, в която сенчести олигарси, ченгета и престъпни банди са обвили с пипалата си ключови институции в държава от ЕС и НАТО.

„Николай Денков, министър-председател допреди месец, описва Пеевски – санкциониран от САЩ и Великобритания – като „най-голямото зло“, стоварило се върху балканската страна от 6.5 млн. души.“

„Затова не е чудно, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни се върти около влиянието на Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност. Христо Иванов, лидер на партия „Да, България“, твърди, че изборите трябва да разбият хватката на Пеевски и предупреждава, че „функционирането на републиката“ е заложено на карта. Да се изправиш срещу Пеевски обаче не е лесно“, пише Руси.

Описан е епизод от деня, в който „Продължаваме промяната“ започна предизборната си кампания. В него Кирил Петков пита по телефона представител на фирма за билбордове защо не може да изпълни платена поръчка за 500 билборда. Проблемът бил плакатът с карикатура, на която Пеевски е изобразен като брадясало прасе, облечено като футболист и стъпило върху тиква.

„С предупреждението „Ето кой печели, ако не гласуваш“ посланието беше ясно: Пеевски държи Борисов под ботуша си. Проблемът на Петков е, че никой не иска да огорчи властен брокер, чието влияние е повсеместно в медиите, включително в рекламния сектор.“

Зле прикрита сделка

Големият въпрос е, продължава „Политико“, кой от двамата наистина управлява и кой ще поръчва музиката, ако сглобят коалиция след изборите. Завръщането на Борисов като премиер съвсем не изглежда невъзможно, а Кирил Петков обяснява, че става дума за „зле прикрита сделка – г-н Пеевски има значителен контрол върху съдебната система и службите за сигурност, а г-н Борисов има стари грехове и се страхува [да не бъде наказан], ако има реални работещи съдилища и прокуратура. Т.е. Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не крият рискове“.

Кой каза, че Борисов непременно трябва да управлява?


Делян Пеевски,

цитиран от „Политико“

Пеевски казва, че няма автоматична подкрепа за връщането на Борисов на власт, но според Руси това е една класическа игра на политически фокуси, в която дори ироничният тон на съпредседателя на ДПС косвено потвърждава внушението от плаката на ПП – кой е водещият в тандема.

От ГЕРБ не са отговорили на „Политико“ за статията. В текста се припомня, че въпреки предпазливостта на Борисов и Пеевски публично да демонстрират съюза си, контурите на сделката се очертават и от такива неща като „шеговитото съобщение от пресслужбата на ДПС със заглавие „Обещано и изпълнено!“ – за това как двамата успешно си сътрудничат, за да гарантират работни места за енергийни работници и миньори“.

Борисов е цитира по БТА: „Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са част от системата.“ И обяснение за „откровените си политически сметки (…), че числено надеждната група от турски и други мюсюлмански избиратели е точно причината, поради която има смисъл да се съюзи с Пеевски“.

ЕС пипа с детски ръкавички

Урсула фон дер Лайен ще бъде в неделя в Пловдив като част от предизобраната си обиколка из Европа като водещ кандидат на Европейската народна партия отново да ръководи Европейската комисия, но дни преди това статията обвинява ЕС, че пипа с детски ръкавички, когато стане дума за корупция в България. За разлика от това, Вашингтон и Лондон директно обвиниха Пеевски, че управлява схеми за подкупи и упражнява „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“.

„Предизвикателството пред реформаторите е, че и ГЕРБ, и ДПС могат да разчитат на стабилни избирателни блокове благодарение на привилегии, мрежи за покровителство и овладени региони, където хората смятат, че работата им зависи от кметове и други служители от партиите“, обяснява за читателите на „Политико“.

Изданието определя Пеевски като „умел политически оператор, който иска да маневрира към мейнстрийма и работи в тясна координация с Борисов, за да ги представи като проевропейски и пронатовски фронт срещу президента на България Румен Радев, който клони към Кремъл“.

Борбата за контрола над съдебната система и спецслужбите е централна в борбата за бъдещето на българската демокрация.


Антоанета Руси,

в статията за България

„Пеевски представя себе си като човека, който ще спаси българските институции от намесващите се реформатори. „Със сигурност няма да им позволя да унищожат българските [тайни] служби, да унищожат българското правосъдие. Ето, обявявам го, защото винаги казвате, че има нещо зад кулисите. Не! Няма да им позволя да унищожат държавата. Не аз, Делян Пеевски!“

dnevnik.bg

Mоже да хареса още