Начало » Васил Терзиев положи клетва като кмет на София

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София

by Toni
0 Коментар

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София за следващия 4-годишен мандат. Същото сториха и всичките 61 членове на новия Столичен общински съвет (СОС), 24-те кметове на райони, както и на селските кметства в общината. Това стана по време на официална церемония, след която започна първото заседание на съвета.

В обръщението си към общинските съветници Терзиев обяви, че ще работи с всеки един, независимо от коя политическа група е. „Всяка добра идея ще намира път, без разлика от кого е. Трябва да търсим мъдри решения, които са по-дълги от един мандат, за да имаме модерен град, град на възможностите“, изтъкна той.

Пред журналисти в кулоарите Терзиев посочи, че сред първите неща, с които ще започне работа като кмет е да освободи площад „Света Неделя“ от паркирани коли. „И ще дадем начало на битката срещу вандалите, които драскат графити по стените на сградите, защото София трябва да стане чист и приветлив град“, посочи той и допълни, че паралелно ще започне подготовката по изготвяне на бюджета за 2024 г.

Запитан от журналист дали ще се вдигат местните данъци, Терзиев отговори, че първата стъпка на неговия екип ще е да спечели доверието на софиянци – „с наличния ресурс да покажем добро управление“, но не довърши, защото бе извикан в пленарната зала.

В дневния ред най-важна ще е последната точка – избор на председател на СОС. За мнозинство трябват 31, а най-голямата група – на „Обединени за София“, в която са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, има 23. ГЕРБ-СДС са с 14, БСП – с 9, „Възраждане“ – с 8, групите на „Синя София“ и „Има такъв народ“ са с по трима общински съветници, а ВМРО-БНД – с един.

Кандидатурите за поста председател на СОС са на Борис Бонев, предложен от „Обединени за София“, Диана Тонова – номинация на групата на БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов – от „Има такъв народ“. Предстои да започне тайното гласуване по избора. Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС обяви, че неговата група няма да предложи кандидат за председател на съвета. Пред кабинета на кмета, Йорданка Фандъкова, след като предаде поста на Васил Терзиев, каза, че първата политическа сила има ангажимент да осигури мнозинство, вкл. за избора на председател на общинския съвет.

Три приоритета в работата на общината посочи Борис Бонев

Борис Бонев очерта пред СОС трите основни приоритета, които новото ръководство на Столичната община си поставя и търси подкрепа от всички партии:
– Уредени квартали, в които се инвестира амбициозно, прозрачно и целенасочено, с
качествена градска среда и уредени и достъпни транспорт и паркинги;
– Подреден и зелен град с чист въздух и води, с опазени безценни богатства като
Витоша и минералните извори;
– Град с администрация, възприела ролята си на партньор и защитник на гражданите и
интересите им, въдворяваща ред и създаваща толерантна, приобщаваща и сигурна
среда за живот, бизнес и култура.

Фандъкова: Положени са здрави основи за модерна европейска столица

По време на предаването на властта Фандъкова подари на Терзиев химикалка заради документите, които предстои да подписва, както и личната си каска, като му пожела да завърши проектите, които тя е започнала. Той я изпрати с букет.

„Оставям един град с положени здрави основи за модерна европейска столица и му пожелавам да награжда“, посочи Фандъкова.

Тя заяви, че ще продължи да работи както за ГЕРБ, така и за София по един или друг начин, като ще е ангажирана с обществени каузи.

„На фона на няколко павета или плочи обществените каузи станаха по-скрити, а те са изключително важни – грижа за уязвими групи, деца възрастни хора, развитие на икономиката на града“, каза Фандъкова

По повод слабия резултат на ГЕРБ на вота каза, че предстоят анализи, но за нея големият проблем е малката част гласували като цяло. Пожела на новата местна власт да работи така, че подкрепата да се увеличава.

dnevnik.bg/

Mоже да хареса още