Начало » Ватиканът обяви, че Русия трябва да прекрати агресията си, за да има мир в Украйна

Ватиканът обяви, че Русия трябва да прекрати агресията си, за да има мир в Украйна

by Toni
0 Коментар

Първото условие за каквито и да било преговори за прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си, заяви кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, в интервю за вестник „Кориере дела Сера“. Коментарът му е в опит смекчи ситуацията и да изясни думите на папа Франциск, според когото Украйна трябва да „има куража да развее бялото знаме“, за да преговаря за прекратяване на конфликта.

Светият престол настоява за спиране на огъня, „като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите“, каза вторият човек в йерархията на Ватикана. Кардинал Пиетро Паролин посочи, че с изказването си папата е искал „да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир“.

Вчера украинското външно министерство извика посланика на Ватикана, за да изрази „разочарованието си“ от изказването на папа Франциск. Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е „напълно разбираем“, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че сега не е времето да се говори за капитулация.

Междувременно в годишния доклад на американската разузнавателна общност, в който има оценка на заплахите пред Съединените щати, се отбелязва, че Москва се възползва от забавянето на помощта за Украйна.

Ръководителят на НАТО заяви пред Скай нюз, че Алиансът „няма намерение да изпраща войски в Украйна“, с което се дистанцира от изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че западните съюзници не трябва да изключват разполагането на войски в Украйна.

В интервю за френски медии украинският президент Володимир Зеленски заяви, че 90 процента от европейските лидери в момента са на страната на Украйна, въпреки че в обществата има различни мнения. Той обяви, че руското настъпление в източната част на страната е спряно и че ситуацията на фронта към момента е много по-добра, отколкото през последните месеци.

Mоже да хареса още