Начало » Взривове в български оръжеен завод след решението за износ за Украйна

Взривове в български оръжеен завод след решението за износ за Украйна

Някъде около 00:40 часа в неделя Карнобат бе осветен от червена светлина, която се наблюдаваше дори от Бургас, пише "Флагман". [karnobat-voice]

by Toni
0 Коментар

Взривове избухнаха в складовете за боеприпаси на българската оръжейна компания ЕМКО край Карнобат в нощта срещу неделя. Само преди година в същите складове, които са собственост на един от най-известните български оръжейни производители и търговци – Емилиян Гебрев, отново имаше взривове, а данните тогава показаха, че те са в следствие от саботаж.

Преди осем години срещу Гебрев имаше опит за убийство с вещество подобно на Новичок, за което българската прокуратура обвини агенти на руското военно разузнаване.

„Това е непонятен силен пожар в среднощен час. Най-важното е, че няма засегнат нито един човек. Не може да знаем какво се е случило, ние още не знаем миналата година какво е причинило взривовете, камо ли сега след няколко часа“, коментира Емилиян Гебрев пред бТВ. Той посочи, че в складовете е имало материали за производство на отбранителни продукти.

Инцидентът се случва няколко дни, след България обяви, че ще се присъедини към коалицията за доставка на снаряди за Украйна.

Представители на компанията ЕМКО казват, че става дума за саботаж, защото през нощта в дружеството няма как да се случи нещо, което да предизвика подобни взривове.

България е един от най-големите производители на боеприпаси по съветски стандарт, като през последната година и половина е изнесла оръжия за Украйна на стойност над 2 милиарда долара, но само през посредници. Проруските сили в българското правителство и президентът Румев Радев са против изобщо изнасянето на оръжие за Украйна с аргумента, че така София ще се намеси директно във военния конфликт.

Въпреки това бизнесът на българските компании вървеше отлично, като оръжието бе изнасянето с помощта на американски, полски и румънски посредници.

Прокуратура съобщи през миналата година, че подозира Русия за редица саботажи в българските оръжейни заводи през последното десетилетие. Преди началото на войната в Украйна българско оръжие в големи количества бе открито в Сирия.

Първият разследван от българската прокуратура взрив бе в оръжейния завод на ЕМКО село Ловнидол през 2011 г., когато избухнаха значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия.

Вторият разследван случай е от 2015 г., когато е взривен склад на държавния оръжеен завод ВМЗ „Сопот“, където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. През същата година пак унищожен още един склад на ВМЗ „Сопот“. Четвъртият съмнителен случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на държавния оръжеен завод „Арсенал“.

„И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, съобщи българската прокуратура в началото на разследванетоо през 2022 година. Други 9 взрива в български военни складове остават без ясна причина.
Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ, твърди разследване на българската редакция на „Свободна Европа“, публикувано в началото на май.

Международният разследващият сайт „Белингкат“ говори за дългогодишна целенасочена и масирана операция на ГРУ срещу българската оръжейна промишленост.

„Изглежда че операцията е започнала малко след юли 2014 г., когато руските власти подчиниха сепаратистките бойни групи в района на Донбас в Източна Украйна под централния контрол и военен надзор на ГРУ. Мисията, която, изглежда, е била ръководена от подразделението за подривна и диверсионна дейност 29155, включва няколко операции, сред които експлозиите в депата на Врбетице, атентата срещу Емилиян Гебрев и с нарастваща вероятност поне един от трите взрива на складове за боеприпаси в България от началото до средата на 2015 г.“, се казва в едно разследванията на „Белингкат“ за взривовете в България.

В неделя, часове след инцидента, правителството обяви, че затяга сигурността във военните заводи.

Mоже да хареса още