Начало » Вместо агресията на „Възраждане“ полицията в Пловдив разследва порнографски ли е филмът „Близо“

Вместо агресията на „Възраждане“ полицията в Пловдив разследва порнографски ли е филмът „Близо“

by Toni
0 Коментар

Проверката, която полицията в Пловдив извършва по преписка на Районна прокуратура не е за агресивното поведение на членове и симпатизанти на „Възраждане“, за нахлуване в частна собственост и опит за отнемане на права заради опита за осуетяване на прожекция на филма „Близо“ в средата на миналия месец, а за „разпространение на порнографски материали“. За това съобщава електронното издание „Под тепето“.

„С две думи проверката е за разпространение на порнографски материали, а не за хулиганска проява на агитката на „Възраждане“ в киното“, пише изданието.

На 15 юни т.г. ривърженици на „Възраждане“ атакуваха прожекция на „Близо“ в Пловдив след подобна акция в София. Филмът е нва белгийския режисьор Лукас Донт и бе част от френскоезичната програма към фестивала „Франкофоли“.

Агитката тогава беше начело с депутата Емил Янков. Част от привържениците са носели т.нар. „георгиевски лентички“, които са отличителен знак на привържениците на комунистическия бивш СССР и Владимир Путин. Тогава се оказа, че нито един от агитката не е гледал филма, а мнението им за него е формирано от преразкази на съдържанието му във „Фейсбук“.

Няколко дни по-рано, на 11 май, привърженици на „Възраждане“ атакуваха прожекцията на същия филм в София, като тогава успяха да я осуетят, както и във Варна на 23 юни.

На 15 юни шумна група с тениски на крайно лявата проруска политическа формация „Възраждане“ атакуваха прожекцията на филма „Близо“ в Дома на науката и техниката Пловдив. Те не просто се опитваха да не допускат зрители до киносалона, а упражниха и вербална агресия срещу тях.

„Сега обаче полията се интересува дали филмът „Близо“ е бил прожектиран на 14 юни и по какъв начин киното се е сдобило с лентата, носител на награда от кинофестивала в Кан, пише „Под тепето“. Проверката трябва да уточни още по какъв повод е излъчван и дали са спазени всички нормативни изисквания за прожектирането му“.

Пловдивското издание цитира и адвокат Стефан Левашки, който казва, че разследването за разпространение на порнография с прожекцията на „Близо“ е „пълен юридически абсурд“.

Според него крадецът вика дръжте крадеца. „Вместо да разследват атаките на „Възраждане“, правоохранителните органи се опитват да внушат, че е е прожектиран порнографски материал с използване на лице ненавършило 18-годишна възраст, казва Ленашки. Това е пълен скандал! Правоохранителните органи влизат в ролята на морални цензори и третират награден в Кан филм като порнографско съдържание. Това е нелепо“, казва още Левашки.

Mоже да хареса още