Начало » Всички шведи трябва да се подготвят за война, настояха от правителството и армията

Всички шведи трябва да се подготвят за война, настояха от правителството и армията

by Toni
0 Коментар

Шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин и главнокомандващият на страната Микаел Бюден са съгласни, че Швеция скоро може да бъде изправена пред война и призоваха за повишена готовност, включително сред цивилното население.

Очаква се Швеция да се присъедини към НАТО през тази година. Болин призова своите съграждани да се подготвят за война и изрази загриженост, че модернизацията на шведската система за гражданска защита не се случва достатъчно бързо и призова всички, от мениджъри и местни съветници до гражданите, да предприемат действия.

„В Швеция може да има война и всички шведи трябва да действат, за да укрепят устойчивостта на страната“, заявяи Болин на националната конференция на Министерството на отбраната на Швеция.

Той също така направи паралели с Украйна, която се изправи пред пълномащабна руска инвазия с „пълна устойчивост“.

„Такова усилие може да се направи достатъчно бързо само ако по-голямата част от хората са наясно със ситуацията и разбират какво е заложено на карта“, каза Болин.

Главнокомандващият армията Микаел Бюден каза, че е съгласен с позицията на министъра.

„Ситуацията не е мрачна, но е много сериозна. Всички граждани трябва да се подготвят за война в Швеция. На индивидуално ниво трябва да се подготвите психически“, посочи той.

Бюден посочи и значителните инвестиции и усилията, положени през последните години за укрепване на сигурността на Швеция. Той подчерта, че колкото по-скоро Швеция стане пълноправен член на НАТО, толкова по-добре.

„Вижте новините от Украйна и си задайте простите въпроси: Ако това се случи тук, подготвен ли съм? Какво трябва да направя? Колкото повече хора са помислили, обмислили и са се подготвили, толкова по-силно ще бъде нашето общество“, каза още той.

На Шведската агенция за гражданска отбрана е възложено да помага на важни и критични за войната органи и компании да изградят своята военновременна организация, а шведското правителство ще изготви анализ за това как да подобри сигурността на доставките на здравни продукти.

По-рано министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом заяви, че „Русия ще остане сериозна заплаха за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще“

„Трябва да се подготвим за дългосрочна конфронтация, която ще продължи, докато Русия нарушава Устава на ООН и европейския ред за сигурност“, заяви той.

Mоже да хареса още