Начало » Вътрешният министър беше осветен като човек на Борисов

Вътрешният министър беше осветен като човек на Борисов

by Toni
0 Коментар

ГЕРБ и ДПС вече носят отговорност за министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е бил номиниран от партията на Бойко Борисов като “независим експерт“. Това обяви във вторник съпредседателят на мандатоносителите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков пред Нова тв.

През миналата седмица ПП-ДБ поискаха оставката на министъра заради полицейското насилие срещу протестиращите срещу ръководството на Българския футболен съюз. Малко по-късно стана ясно, че 19-годишно момиче е било пребито от полицаи в Княжеската градина, която се намира в близост до националния стадион.

В понеделник премиерът Николай Денков каза, че ще подаде оставка, ако Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не вземе мерки. В същото време ГЕРБ и ДПС защитават министъра, макар да твърдят, че той да не е тяхно назначение в правителството.

„От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и ДПС. Щом ние му искаме оставката, а те го защитават, значи е тяхна отговорност“, каза Кирил Петков. Той обяви, че Калин Стоянов е подаден от ГЕРБ като експерт.

„Стоянов каза, че не може да приеме позицията, без да говори с жена си, мисли два дена. Доколкото си спомням Стоянов е подаден или от Габриел, или от Борисов“, каза Петков.

Преди да стане вътрешен министър Стоянов беше шеф на ГДБОП, докато Бойко Рашков беше служебен вътрешен министър, Стоянов беше част от разследването за изчезването на повече от 60 милиона лева за строителството на магистрала “Хемус“ по времето на ГЕРБ.

Чий е този министър

Преди ден Борисов обясни, че Калин Стоянов е предложение на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Тогава с г-н Петков се разбрахме – изберете министър, който да е неутрален, който да си гледа работата, да е отдалечен от всички професионалист. Ти (Кирил Петков – бел.ред.) го намери. И Петков предложи тогава този министър“, каза Борисов.

В неделя Стоянов каза, че за министър го е номинирал съпредседателят на ПП Кирил Петков, който след това обаче направил „опити да му оказва вмешателство“ в кадровата политика.

Във вторник Кирил Петков отрече да е правил опити за вмешателство в работата на МВР и в тази на вътрешния министър.

„Последният ми разговор с Калин Стоянов е от средата на август, когато беше решил да смени 17 директори на областни дирекции“, припомни Петков. После обясни, че след август не е говорил с министъра.

По същото време Калин Стоянов поиска извънредно да бъде включен в ефира, за да отговори на Кирил Петков.

“ Кирил Петков се опитваше да се намества в дейността на МВР. Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и да не се махат някои от директорите на областните дирекции на МВР“, каза Стоянов.

Кирил Петков го попита: „Аз ли съм единствения лидер, с който си говорите и имали ли сте разговори с г-н Бориосв или г-н Пеевски?“. Калин Стоянов отговори, че е имал разговори с тях „в пленарната зала и извън нея, а разговори с вас съм имал в министерство и по телефона“.

Попитан от водещите къде са били срещите му с Борисов и Пеевски, министърът отговори, че са се виждали в кулоарите на парламента.

euractiv.bg

Mоже да хареса още