Начало » В политбюро на „Хамас“ заговориха за признаване на Израел

В политбюро на „Хамас“ заговориха за признаване на Израел

by Toni
0 Коментар

Завеждащият международните отношения в „Хамас“ и бивш зам.-шеф на политбюро Муса Абу Марзук даде знак, че ислямисткото движение може да се придържа към позицията на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) за признаване на Израел.

Това става в момент, когато лидерът на групата Исмаил Хания повдига темата за „преговори“ и „политически път“ за създаване на палестинска държава (интервюто със свързаната с „Хамас“ телевизия „Ал Акса“, недостъпно онлайн към момента, е цитирано от The Times of Israel). По думите му трябва да се водят разговори за край на войната и за това „палестинската къща да се приведе в ред“. Той обаче не споменава възможността за съвместно съществуване с Израел.

Абу Марзук допусна в интервю за „Ал Монитор“, че групата може и да признае Израел като стъпка към преодоляване на дългогодишните разделения между палестинските фракции.

„Хамас“ пое контрола над Газа в средата на по-миналото десетилетие, след като спечели палестинските избори през 2006 г., но по-късно конфликт с „Фатах“, основната фракция в ООП, изтика Исмаил Хания като премиер в Рамалла, а след кървави сблъсъци ислямистите напълно овладяха ивицата. Израел впоследствие я подложи на блокада. Петнайсет години по-късно „Хамас“ нападна Израел, а атаката с 1200 жертви причини сегашната война, при която според здравните власти в Газа са убити над 18 хил. души (поне 7000 от тях бойци според Израел).

Всички тези послания идват от политическото ръководство, намиращо се в Ливан и Катар, и не е известно дали са координирани с военното, което се сражава в Газа и което Израел иска да унищожи след терористичното нападение.

Какво точно каза Абу Марзук

Само отделни цитати са споделени в публикацията на „Ал Монитор“, но от текста се разбира, че той внимава в тона по отношение на Израел два месеца след като групата му причини най-смъртоносния ден за евреите след холокоста.

„Трябва да следвате официалната позиция“, каза Абу Марзук. „Официалната позиция е, че ООП е признала държавата Израел.“

ООП призна правото на съществуване на Израел през 1993 г. и се отказа от тероризма, приемайки мирната съпротива. В хода на преговори Израел призна ООП като представител на палестинския народ. В нея влизат повечето палестински фракции („Фатах“ е водещата) без „Хамас“ и „Ислямски джихад“.

Сега „Хамас“, която от години говори за въоръжена борба с Израел, според някои наблюдатели отново се връща към опити за помиряване с „Фатах“; един от последните опити се провали след отказа на „Хамас“ да признае мирното съществувана не Израел.

„Ние се стремим да бъдем част от ООП и казахме, че ще спазваме задълженията на ООП“, каза Абу Марзук, помолен да изясни позицията на „Хамас“ относно Израел. Той добави, че израелците трябва да имат своите права, „но не за сметка на другите“, пише „Ал Монитор“.

Думите му само частично отпращат към програмния документ на „Хамас“ от 2017 г., разтълкуван тогава от мнозина като признаване на факта на съществуването на Израел (през искане палестинската държава да е в границите отпреди 1967 г. – преди Израел да окупира Западния бряг, Източен Ерусалим и Газа), но не и като същинско признаване на еврейската държава.

Скептици към този документ го смятаха само за параван, с който „Хамас“ да замаже очите на международната общественост и на Израел, докато под ръководството на новия си тогава лидер в Газа, Яхия Синуар, се радикализира в подхода си към страната.

Експертите казват, че не е ясно до каква степен Абу Марзук, 72-годишен ръководител на международния офис на групата, някога живял в Съединените щати, и други членове на базираното в Катар политбюро на „Хамас“ говорят от името на хардлайнерите в Газа, които организираха атаките от 7 октомври, отбелязва „Ал Монитор“.

Защита на зверствата

В хода на едночасовото интервю Абу Марзук защити нападението на „Хамас“ на 7 октомври, отнело живота на над 1200 души. Настоя, погрешно, че „само цивилни граждани от Газа и други палестински фракции“ (не „Хамас“) са виновни за зверствата срещу цивилни, включително жени и деца, и нарече „обикновени лъжи“ ясните доказателства за сексуално насилие от „Хамас“ по време на операцията, продължава „Ал Монитор“.

Около 240 бяха взети за заложници. Все пак Марзук нарече грешка отвличането на жени и деца и обясни, че „Израел безмилостно обстрелва Газа“ и това е причината те да не бъдат освобождавани.

Попитан какво постигна 7 октомври за народа на Газа, Абу Марзук отговаря: „Много цели.“ Например връщането на палестинската кауза в международния дневен ред. „Всички говорят за палестинска държава.“

Бъдещето на Газа

Абу Марзук взема отношение и към плановете за бъдещо управление на Газа, около което между САЩ и Израел има спорове. И двете държави отхвърлят ново управление на „Хамас“ в Газа, но Израел изключва и възможност там да се върне, реформирана, Палестинската власт. Израел нарича връщане на Палестинската власт „повтаряне на грешката от Осло“, като има предвид споразумението от Осло, създало Палестинската власт през 1993 г. В Рамалла говорят за принос за управлението на Газа само ако е в контекста на създаване на палестинска държава.

Същевременно в Рамала допускат участие на „Хамас“ в бъдещия политически живот на палестинците. Във форума в Доха премиерът Мохамад Щайе нарече „Хамас“ „неразделна част от палестинската политическа мозайка“, а преди това допусна пред „Блумбърг“, че групировката може да е „младши партньор“ в бъдещото правителство в Газа.

Дали Палестинската власт ще се върне в Газа, трябва да решат избори, казва Абу Марзук. „Но ние ще отхвърлим всеки корумпиран човек, който дойде да управлява ивицата“, продължава в интервюто с „Ал Монитор“. Целият екип на Махмуд Абас често е критикуван като корумпиран от палестинците; корупцията и лошото управление също са сред причините за ниския рейтинг на Абас и Палестинската власт като цяло в последните години.

По-рано Хания каза в интервюто с „Ал Акса“, че всяка мисъл за план за бъдещето на Газа, в който не участва „Хамас“, е „заблуда“.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още