Начало » В промените на Пеевски за конституцията ДПС зачерква разследването на главния прокурор от съдия

В промените на Пеевски за конституцията ДПС зачерква разследването на главния прокурор от съдия

by Toni
0 Коментар

Зачеркване на приетия преди седмица в Наказателно-процесуалния кодес (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) механизъм за разследване на главния прокурор от съдия; неотчитане на разликите във функциите на съда и прокуратурата; приравняване по статут на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор; игнориране на препоръката на Венецианската комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) да имат мнозинство съдиите, избрани от съдии.

Това са най-очебийните моменти от проекта за изменение на конституцията, който ДПС публикува на страницата си в четвъртък (7 юни). За него новоизбраният член на конституционната комисия Делян Пеевски заяви в сряда (6 юни), че на тази основа ще се готви общият им проект с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ). Това е същият проект, който Мустафа Карадайъ оповести от Брюксел на 1 февруари м.г.

В четвъртък от изказване на зам.-председателя на партията Йордан Цонев се разбра, че „в основата на разработката на този проект“ е Пеевски. Този аргумент беше използва при защитатата защо е важно той да бъде в комисията, а самият санкциониран по „Магнитски“ депутат вече втори ден е активен в срещи по темата в парламента, и дори в изказвания пред медии, пред които обяви, че ще обединят всичко в един проект, а тези които искат да правят промени ще трябва да приемат неговото участие.

Как и дали е възможно да се изготви общ проект от различни, дори противоположни идеи за структуриране на управляващия орган на съдебната власт – Висшият съдебен съвет (ВСС), предстои да се разбере. Но от изявленията на Пеевски и на Йордан Цонев се разбира, че се сгъстяват облаците над т. нар. конституционна реформа, без която не е възможна съдебната.

Вместо ВСС с две колегии, два отделни съвета – на съда и на прокуратурата

Съветът на съдиите да се състои от 13 членове, седем от които се избират пряко от съдиите, и шестима от Народното събрание, предвижда проектът на ДПС.

Съветът на прокурорите също да е от 13 членове, шест от които се избират пряко от прокурорите, един пряко от следователите, и шестима избрани от Народното събрание.

„В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме седем от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а шест от Народното събрание с мнозинство от две трети“, разясни Карадайъ преди година и половина.

Предлага се сегашните членове по право на ВСС – председатели на двете върховни съдилища и главният прокурор, да не участват в съветите.

Не е поставено условие парламентарната квота да не включва магистрати, конкретно прокурори, което означава, че те пак могат да преобладават в прокурорския съвет и да прокарват волята на главния си ръководител и без да член на съвета.

За сравнение проектът за промени в конституцията на „Демократична България“, внесен в парламента през април 2021 г. предвижда осем от членовете на Висшия съдебен съвет се избират пряко от съдиите от различните нива на съдилищата, а петима – от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители.

Така ще се изпълни препоръката на Венецианската комисия за реално мнозинство на съдиите, избрани от съдии.

Главният прокурор да се разследва от прокурор, еднакво с председателите на върховните съдилища

„При наличие на данни за извършено престъпление от общ характер от председателя на Върховния касационен съд (ВКС), председателя на Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, Съветът на прокуратурата определя на основата на случаен подбор независим прокурор с не по-малко от 25 години стаж като магистрат измежду прокурорите от Върховна касационна прокуратура“, гласи предложение на ДПС за нов член в конституцията.

Предвижда се независимият прокурор да осъществява разследването и да участва в съдебното производство, в случаите на повдигнато обвинение.

Тази идея зачерква изцяло приетия в НПК и ЗСВ механизъм за разследване на главния прокурор, който предвиждаше съдия ад хок измежду съдии от ВКС временно да бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Премахва се правомощието на главния прокурор за надзор за законност, но остава за методическото ръководство

Надзор за законност се тълкува открай време различно – според прокуратурата, тя може да упражнява това правомощие спрямо всички институции и събития в държавата, включително дали с правилните цветове са боядисани пешеходните пътеки. Според тясното тълкуване обаче надзорът е само в рамките на прокурорската дейност, например когато лично до главния прокурор дойде сигнал от граждани, организации и др. с молба той да реагира по конкретен случай, който долните инстанции са решили неправилно според сигнала.

Това правомощие се премахва в проекта на ДПС.

Да не могат да се възобновяват дела, които вече са прекратени, е друго предложение. С премахването на надзора за законност – според коментара на проекта в сайта на ДПС се премахвала и възможността да се възобновяват дела, които вече са прекратени, това се посочва като положителен ефект от промяната на член 126, ал. 2 на конституцията.

Двойното гражданство да не пречи на кандидати за министри и депутати

С мотив, че конституцията прокламира равенство на гражданите, ДПС предлага да отпадне изискването само за българско гражданство при кандидатстване за посове на министри и за депутати. Предлага се и да отпадне изискване за гласуване по настоящ адрес на местни избори и за Европарламент. Тоест българите в чужбина да си гласуват от местопребиваването – например да можеш от Одрин или Измир да гласуваш за кмет на Девин или Исперих.

ДПС пише в сайта си, където качи проекта, че той е бил представен миналата година и на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност и получил нейното одобрение.

При представянето на проекта през февруари 2022г, Карадайъ обясни, цитиран от сайта „Епицентър“, че за проекта са взети предвид мненията на експерти, делата и мотивите в решенията на Европейския съд на правата на човека, становищата на Венецианската комисия, докладите и препоръките на еврокомисията.

Тогава беше съобщено, че в изготвянето му са участвали бившият конституционен съдия и преподавател в Софийски университет проф. Пламен Киров и неговият екип, както и други бивши членове на Конституционния съд.

До 8 юни, никой не беше съобщавал, че Пеевски е работил по проекта.

https://www.dnevnik.bg

Mоже да хареса още