Начало » В Русия Ердоган ще настоява за подновяване на сделката за зърно

В Русия Ердоган ще настоява за подновяване на сделката за зърно

Руският президент Владимир Путин (дясно) се ръкува с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на среща в Сочи, Русия, 5 август 2022 г.

by Toni
0 Коментар

Турция обяви в понеделник, че президентът Реджеп Тайип Ердоган „скоро“ ще посети Русия за разговори с Владимир Путин за съживяване на черноморска сделка за зърно, която може да се използва като трамплин за по-широки мирни преговори за Украйна.

Говорителят на управляващата партия на Ердоган Омер Челик каза пред репортери, че срещата ще се проведе в руския черноморски курортен град Сочи и ще се съсредоточи върху предотвратяването на задаващата се „хранителна криза“.

„Ердоган скоро ще посети Сочи“, каза Челик в телевизионно изявление.

Агенция „Блумбърг“ по-рано съобщи, че Ердоган може да се срещне с руския президент на 8 септември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че срещата се подготвя „интензивно“, но не посочи време и място за разговорите.

Ердоган използва добрите си отношения с Москва и Киев, за да се опита да привлече двете страни към официални мирни преговори.

За последно той се срещна лично с Путин в казахстанската столица Астана миналия октомври.

Двамата проведоха и видеоконферентен разговор през април, след като беше открита построената от Русия атомна електроцентрала в навечерието на трудното преизбиране на Ердоган за последния му мандат.

Турция, която е членка на НАТО, помогна за договарянето на единственото голямо споразумение, подписано от враждуващите страни след нахлуването през февруари 2022 г. Сделката бе за превоз на зърно от три украински пристанища през Черно море.

Русия и Украйна са големи износители на зърно и тяхното споразумение помогна за намаляване на световните цени на храните, които допринасяха за глада в Африка и части от Близкия изток.

Украйна тества нов маршрут

Москва провали подкрепеното от ООН споразумение миналия месец, позовавайки се на неспазването на разпоредби, насочени към облекчаване на руския износ на селскостопански продукти и торове.

Оттогава Русия започна многократни атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура и предупреди, че ще счита всички кораби в Черно море за военни цели.

Украйна също засили атаките срещу руски цели около Черно море.

Ердоган остана невъзмутим. Той изпрати турския външен министър Хакан Фидан в Киев миналия петък в опит да привлече Украйна за преговорите.

Фидан използва посещението, за да призове Украйна да се откаже от опитите си да създаде нов маршрут – според съобщенията подкрепен от Вашингтон и Европейския съюз,  който корабите да могат да използват без участието на Русия за есенната реколта.

„Знаем, че се търсят алтернативни маршрути за доставки на зърно, но не виждаме алтернатива на първоначалната инициатива, защото те носят рискове“, каза Фидан в Киев.

Фидан трябва да посети Москва през следващите дни.

Сега Украйна зависи от сухопътни пътища и плитко речно пристанище, което силно ограничава обема на износа на зърно.

Киев изпрати два кораба по нов маршрут от пристанище в Одеса, който стигна до Истанбул, след като премина през бреговете на членовете на НАТО Румъния и България. Но турските власти твърдят, че е твърде опасно.

Москва предупреждава, че може да разглежда всякакви кораби в Черно море като военни цели.

Руският флот стреля и се качи за кратко на кораб, регистриран в Палау, който навлезе в Черно море по-рано този месец.

Mоже да хареса още