Начало » Георги Господинов спечели наградата “Букър“ с романа “Времеубежище“

Георги Господинов спечели наградата “Букър“ с романа “Времеубежище“

by Toni
0 Коментар

В навечерието на 24 май българският писател Георги Господинов спечели престижната международна литературна награда „Букър“ със своя роман “Времеубежище“. Призът се връчва едновременно и на преводача на книгата на английски Анджела Родел.

„Честит празник! Честито чудо на езика“, каза Господинов на български, като поздрави всички за 24 май.

„Утре е най-важният ден в България, любимият ми национален празник – денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е, когато езикът и буквите се празнуват“, каза писателят по време на речта си

„За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация „Букър“ за подкрепата тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени роман, разказващ за спомените от миналото и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани – книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която изгради на английски език тази клиника на миналото“, каза още той.

Георги Господинов е първият български писател, който изобщо е номиниран за престижното отличие.

Церемонията се проведе във вторник вечерта в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

„Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна“, каза Слимани.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Преводачката Анджела Родел е родeна в САЩ, щата Минесота, но живее и работи в България. Нейни преводи на поезия и проза са публикувани в литературни списания и антологии. През 2014 г. получава българско гражданство заради приноса си към българската култура.

“Във „Времеубежище“ са използвани много чудесни метафори, но една от тях е за критичната липса на смисъл в света, каза Родел.

Господинов е първият български автор, който е номиниран и печели международен „Букър“.

„Времеубежище“ е третият му роман след „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“. „Ню Йоркър“ и „Гардиън“ го обявиха за една от книгите на 2022 година, а „Таймс“ сравни българския автор с Джордж Оруел. Романът донесе на Господинов и първата награда „Премио Стрега Еуропео“, получена от писател от Източна Европа. След като влезе в краткия списък за „Букър“, „Времеубежище“ оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

Заедно с Георги Господинов за наградата се бориха още Мариз Конде за „Евангелието според Новия завет“; Чун Мйънг Гуан за Whale („Кит“); Гауз за Standing Heavy, Гуадалупе Нетел за Still Born („Мъртвороден“) и Ева Балтазар за Boulder („Скала“). По време на церемонията българският писател каза, че всички номинирани книги са чудесни и призова хората да ги прочетат.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят с романи, преведени на английски.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още