Начало » Германската режисьорка Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“

Германската режисьорка Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“

by Toni
0 Коментар

Германската режисьорка, актриса и сценарист Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“ на Столичната община. Тя ще бъде връчена по време на 28-ия „София филм фест“ (СФФ), съобщават от „Арт фест“.

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще бъде специален гост на СФФ, където ще представи най-новия си филм. „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“ е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в разказа на режисьорката. Творбата е номинирана за наградата „Златна мечка“ на „Берлинале“ (2023).

Маргарете фот Трота е наричана „водеща сила“ на движението „Ново германско кино“ и е призната за една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Тя е родена през 1942 година в Берлин, израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф.

Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф Strohfeuer. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я превръща в първата жена, отличена със „Златен лъв“ във Венеция, последван от две германски филмови награди и италианската „Давид на Донатело“, както и наградата на критиката на Източна и Западна Германия. „Чиста лудост”, с Хана Шигула и Ангела Уинклер в главните роли, е част от конкурсната програма в Берлин през 1983 година, а „Роза Люксембург“, посветен на известната германско-полската социалистка, e представен премиерно в Кан през 1986, където носи на Барбара Сукова наградата за най-добра актриса. Филмът получава и почетна награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Маргарете фон Трота се завръща в Кан през 1988 година с филма „Страх и любов“ и през 2018 с „В търсене на Ингмар Бергман“. Драмата ѝ „Розенщрасе“ от 2003 година, представена преди 20 години на 8-ия СФФ от актрисата Катя Рийман, е отличена с „Купа Волпи“ за най-добра актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския „Златен глобус“ и „Давид на Донатело“, както и номинация за Европейските филмови награди – за най-добра европейска актриса. Психологическата драма „Хана Аренд“ (2012) печели две германски филмови награди и носи на актрисата в главната роля Барбара Сукова номинация за Европейските филмови награди.

На 35-ото издание на Европейските филмови награди през 2022 година, Европейската филмова академия връчи на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос – като признание за изключителното ѝ творчество.

bta.bg

Mоже да хареса още