Начало » Германски крайнодесен лидер се изправя пред съда заради нацистка символика

Германски крайнодесен лидер се изправя пред съда заради нацистка символика

by Toni
0 Коментар

Една от водещите фигури в крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, Бьорн Хьоке, ще се изправи пред съда в четвъртък заради използване на нацистки символи, което поставя под съмнение амбициите му да стане премиер на провинция Тюрингия.

Председателят на крайнодясната партия в източната германска провинция Тюрингия е обвинен в използване на забранен лозунг, популяризиран от паравоенното крило на нацистката партия на Хитлер, в реч на предизборен митинг.

Бившият учител по история се защити, като каза, че не знае истинското значение на „Alles für Deutschland“ („Всичко за Германия“).

„Всичко за Германия“ е лозунгът на нацистките Щурмабтайлунг (Sturmabteilung-SA) – буквално щурмови войски, които изиграват важна роля в издигането на Адолф Хитлер във властта през 30-те години на миналия век. В тази ранна фаза щурмовите части тероризират Германия, убивайки, измъчвайки и сплашвайки главно комунисти и евреи.

В Германия използването на фразата, заедно с други символи на забранени партии като нацисткия поздрав, е наказуемо от закона.

Няколко местни политици от „Алтернатива за Германия“ са използвали фразата на незначителни събития без никакви правни последици. Експертът Хендрик Кремер от Германския институт за правата на човека казва, че използването й от Хьоке, който е толкова високопоставен партиен служител, не е случайно.

„От една страна, той сигнализира на своите твърдолинейни поддръжници, че неговият дневен ред наистина се основава на националсоциализма“, каза Кремер пред Euractiv.

„В същото време изявленията му имат за цел да променят дискурса в обществото като цяло, като съзнателно нарушават табутата и превръщат десните екстремистки позиции в норма.“, добави той.

Съдебния процес

Твърди се, че Хьоке е използвал забранената фраза през май 2021 г. в Мерзебург, където я е включил в речта си, като е извикал „Всичко за нашата родина, всичко за Саксония-Анхалт, всичко за Германия“.

При втори инцидент, в Гера (Тюрингия), той направи знак на публиката да довърши изречението, започвайки с „Alles für“ и насърчавайки поддръжниците си да го довършат.

Официално той е съден за предполагаемо използване на символи на противоконституционни и терористични организации и ако бъде признат за виновен, може да получи присъда до три години затвор.

Присъдата може също така да повлияе на кандидатурата му на изборите в провинциалния парламент през септември, тъй като избирателният закон на Тюрингия гласи, че решение на съдия може да му забрани да се кандидатира за избори.

За Кремер обаче, дали процесът ще навреди на публичния имидж на Хьоке, предстои да видим. „Може да се предположи, че той ще се представи като жертва“.

„Крилото“

Хьоке е влиятелна фигура в партията. Въпреки че има амбиции да стане следващият премиер на Тюрингия, той е известен с това, че представлява националистическото крило на крайнодясната партия.

Той беше водещата фигура на етнонационалистическа група в рамките на „Алтернатива за Германия“ – „Крилото“ (Der Flügel) – за която се твърди, че е получила значителна подкрепа от членове на партията в Източна Германия.

През март 2020 г. Федералната служба за защита на конституцията определи организацията като „дясно екстремистко движение“. Месец по-късно ръководството на „Алтернатива за Германия“ призова организацията да се разпусне.

Разпуснатата структура обаче все още има влияние върху партията и федералната служба все още смята организацията за „подозрителен случай“.

Кремер обясни, че Хьоке може да разшири националистическите си възгледи в партията, дори без партийна позиция на федерално ниво.

В партийното ръководство на федерално ниво „вече няма никой, който да се противопоставя на курса, наложен от Хьоке“, каза Кремер.

Като председател на крайнодясната партия в Тюрингия неофициалният лидер на „Крилото“  стреми да стане премиер след провинциалните избори през септември. Неговата партия в момента води в социологическите проучвания с 31%, според скорошно проучване на института INSA. Тя е доста по-напред от най-близкия му съперник, консервативната ХДС (ЕНП), която в момента е с 21%.

Регионалната партия на Тюрингия вече е наблюдавана от Службата за защита на конституцията като „дясна екстремистка формация“.

В телевизионен дебат миналата седмица Хьоке заяви, че е невинен, твърдейки, че е превел свободно лозунга на бившия американски президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“.

Попитан от Euractiv за предстоящия процес, офисът на Хьоке обяви, че той няма да го коментира, преди да започне.

euractiv.bg

Mоже да хареса още