Начало » Гешев иска депутатския имунитет на Радостин Василев от ПП-ДБ

Гешев иска депутатския имунитет на Радостин Василев от ПП-ДБ

by Toni
0 Коментар

Главният прокурор Иван Гешев ще поиска от парламента да свали имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ, за да може да му повдигне обвинение за принуда.

Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), която е предложила на Гешев да поиска депутатската защита на Василев, който беше министър на спорта от ИТН в правителството на Кирил Петков.

Имунитетът на Василев се иска по разследване, образувано миналия юни. Според прокуратурата има достатъчно доказателства той да бъде обвинен за принуда. На 13 юни 2022 г. Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ото Народно събрание, твърди държавното обвинение.

Сюжетът покрай Иванова се разви около разцепването на ИТН, последвало излизането им от управляващата коалиция и довело до падането на правителството на Кирил Петков миналото лято.

На специална пресконференция тогава зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пусна аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова. Тя първо е решила да се отцепи от ИТН, но после се е отказала. На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява Иванова да не се отмята. Когато тя отказва, той се заканва: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание.“ Тошко Йорданов се закани да изпрати записа на прокуратурата.

По-рано в четвъртък в интервю за Нова тв Василев коментира, че прокуратурата работи като бухалка и в последните месеци ПП постоянно е подложена на репресия. „Вие знаете как работи той (Гешев) – прокуратурата е бухалка. Ние от „Продължаваме промяната“ през последните 6 месеца сме постоянно подложени на репресия от прокуратурата. Всички – Кирил Петков, Асен Василев, на бивш министър му повдигнаха обвинение“, каза Василев.

В кулоарите на парламента депутатът обяви, че искането на прокуратурата е реакция на изявлението му по-рано днес, че механизмът за разследване на главния прокурор е на път да бъде приет. Той отрече да е отправял заплахи и определи случващото се като опит за политическо сплашване, насочен лично срещу него и партията му ПП.

„Истината е, че Иван Гешев е изключително зависим от задкулисието и част от мафията. Моята дейност и като министър, и като народен представител, ги изкарва извън равновесие“, каза Василев, цитиран от „Сега“. На въпрос дали ще се откаже сам от имунитета си, депутатът от ПП-ДБ намекна, че няма желание да го прави. „Имунитетът ми ще го коментираме с колегите. Не е нещо страшно това разследване“, каза той.

euractiv.bg

Mоже да хареса още