Начало » Големите интернет платформи вече са под строгия контрол на закона на ЕС

Големите интернет платформи вече са под строгия контрол на закона на ЕС

by Toni
0 Коментар

Европейската комисия обяви във вторник (25 април) 19 онлайн платформи и търсачки, които трябва да спазват нейните по-строги правила за цифрови услуги.

ЕС наскоро прие Закона за цифровите услуги (DSA), водещ регламент, който въвежда отговорности за всички участници в цифровата сфера. Законодателството въвежда специфичен режим за много големи онлайн платформи и търсачки с повече от 45 милиона потребители в ЕС.

Тези дигитални платформи се считат за изключително използвани и носят специална отговорност пред обществото и целта за безопасен интернет. По този начин ЕС въведе по-строги предпазни мерки за тези онлайн играчи по отношение на управлението на риска, прозрачността, модерирането на съдържанието и защитата на децата.

„С големия мащаб идва и голяма отговорност“, каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред репортери. „Те няма да могат да се държат така, сякаш са твърде големи, за да им пука.“, добави той.

Институциите на ЕС постигнаха съгласие по Закона за цифровите услуги

Съзаконодателите на Европейския съюз постигнаха споразумение относно Закона за цифровите услуги, което ще властва в цифровата сфера и ще засили борбата срещу незаконното съдържание и дезинформацията.

Платформите, които са посочени, са Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Search, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube и Zalando.

Процесът на определяне се основава на броя на активните потребители на пазара на ЕС, който онлайн платформите трябваше да публикуват до 17 февруари. Всички посочени платформи декларираха цифри над прага, с изключение на германския Zalando, който декларира 30,8 милиона в ЕС.

Zalando не отговори на искането на EURACTIV за коментар до момента на публикуването.

Това е само първата част от платформите, които ще бъдат засегнати от по-строгото законодателство. Попитан от EURACTIV за този многостепенен подход и кои платформи ще бъдат следващите, Бретон отговори, че не може да даде повече подробности поради поверителността на процеса, но че Комисията все още проучва четири или пет платформи, за които ще бъде взето окончателно решение през следващите седмици.

Подготовка на Комисията за Закона за цифровите услуги

Текущата подготовка на Европейската комисия за прилагане на Закона за цифровите услуги включва предварителни разговори с най-големите платформи, ранно ангажиране с държавите-членки и изготвяне на три критични части от вторичното законодателство, според документ, видян от EURACTIV.

Големи платформи като Spotify и Uber просто заявяват, че не отговарят на прага, въпреки че законът изисква от тях да публикуват точната цифра. EURACTIV разбира, че порнографски уебсайтове като PornHub може да са под прицела на регулаторите на ЕС за деклариране на твърде нисък брой потребители.

Законът за цифровите услуги започва да се прилага за много големи онлайн платформи четири месеца след определянето им, което означава, че Facebook, Twitter и TikTok ще имат срок до 25 август, за да се съобразят с регламента.

На брифинга за пресата Бретон потвърди, че Twitter е сред платформите, които са под особено наблюдение от изпълнителната власт на ЕС. По искане на френския комисар платформата се съгласи да проведе стрес тест в централата си в края на юни.

Twitter обаче не е единствената платформа, която буди особени опасения.

„Очаквам с нетърпение покана в централата на ByteDance, за да разбера по-добре произхода на TikTok и другите иновации, които ByteDance разработва“, добави Бретон.

Той също така спомена, че иска да говори с Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, тъй като той е „особено загрижен“ за системата за модериране на съдържанието на Facebook и ролята, която платформата играе в хибридната война около войната в Украйна в някои страни от Централна и Източна Европа.

euractiv.bg

Mоже да хареса още