Начало » Големите китайски банки спират транзакции с Русия

Големите китайски банки спират транзакции с Русия

by Toni
0 Коментар

Големите банки в Китай се отказват от финансирането на транзакции, свързани с Русия, затова някои китайски компании се обръщат към малки банки и сенчести канали за финансиране чрез посредници и дори забранена криптовалута.

Производител на електроуреди в Южен Китай среща трудности при доставката на продуктите си до Русия, защото големите банки в Китай ограничават плащанията за такива транзакции заради санкциите на САЩ.

За да уреди плащанията си, базираната в Гуангдонг компания обмисля използването на валутни брокери, който работят на границата на Китай с Русия, съобщи основателят на компанията.

САЩ наложиха няколко кръга от санкции на Русия и руски организации, откакто страната нахлу в Украйна през 2022 г.

Сега заплахата от разширяването им към банките в Китай, който Вашингтон обвинява за подхранването на военните усилия на Москва, засегна финансите, дори когато става въпрос за невоенната търговия на Китай с Русия.

Това е нарастващ проблем за малките китайски износители, съобщиха седем търговски и банкови източника, запознати със ситуацията.

Други са се оттеглили изцяло от руския пазар, добавиха те.

„Просто не можем да правите бизнес като използваме официалните канали“, посочи един от търговците, тъй като на големите банки им отнема месеци, а не дни, за да изчистят плащанията от Русия. Това принуждава част от фирмите да използват други канали за плащане или да свият бизнеса си.

Банките се притесняват от възможни санкции на САЩ при работа с руски транзакции.

Банкер в една от четирите големи държавни банки в Китай каза, че е засилен контрола върху свързаните с Русия бизнеси, за да избегне риска от санкции. „Основната причина е да се избегнат ненужни неприятности“, каза банкер, пожелал анонимност.

От миналия месец китайските банки са засилили контрола си върху транзакциите, свързани с Русия, или са спрели изцяло плащанията, за да избегнат американските санкции, казаха източниците.

„Транзакциите между Китай и Русия все повече ще минават през подземни канали“, каза ръководителят на търговска организация в югоизточна провинция, която представлява китайския бизнес с руски интереси. Тези методи обаче носят значителни рискове.

Извършването на плащания в криптовалута, което е забранено в Китай от 2021 г., може да е единствената опция, каза базиран в Москва руски банкер, тъй като „“е невъзможно да се премине през каналния ред в китайски банки“.

Министерството на външните работи на Китай не е запознато с практиките, описани от бизнесмените, за уреждане на плащания или проблеми при уреждане на плащания чрез големи китайски банки, съобщи говорител на институцията.

Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар.

Предупреждение за санкции

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с първия дипломат на Китай Ван И в продължение на пет часа и половина в Пекин в петък. Той каза, че е изразил „сериозна загриженост“, че Пекин „задвижва бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна“.

Все пак посещението му, което включваше и среща с президента Си Дзинпин, беше последната от поредица от стъпки, които смекчиха кризата в отношенията между най-големите икономики, които миналата година бяха на историческо дъно.

Официални лица предупредиха, че Съединените щати са готови да предприемат действия срещу китайските финансови институции, улесняващи търговията със стоки с двойно – гражданско и военно приложение. САЩ предварително са обсъдили санкции срещу някои китайски банки, посочи американски служител.

Говорителят на китайското външно министерство каза, че Китай не приема никакви незаконни, едностранни санкции.

„Нормалното търговско сътрудничество между Китай и Русия не подлежи на прекъсване от трета страна.“, се казва в съобщението.

Говорител на Държавния департамент заяви по този повод, че по подхранването на руската отбранителна промишлена база не само заплашва украинската сигурност, но и европейската сигурност.

„Пекин не може да постигне по-добри отношения с Европа, докато подкрепя най-голямата заплаха за европейската сигурност от края на Студената война“, каза говорителят.

Блинкън даде ясно да се разбере в Пекин, „че гарантирането на трансатлантическата сигурност е основен интерес на САЩ“, каза говорителят. „Ако Китай не се заеме с този проблем, Съединените щати ще го направят“.

Почти всички големи китайски банки са спрели сетълменти от Русия от началото на март, съобщи мениджър на регистрирана компания за електроника в Гуангдонг.

Някои от най-големите държавни заемодатели отчетоха спад в бизнеса, свързан с Русия, обръщайки скока на активите след инвазията на Русия.

Китайската строителна банка отчете спад от 14% в активите на руския си филиал миналата година, а Земеделската банка на Китай – 7% спад.

За разлика от тях Промишлено-търговската банка на Китай, която е най-големият кредитор в страната, отчете 43% скок на активите на руското си подразделение.

Mоже да хареса още