Начало » Горчиво-сладка победа на Народната партия, испанците блокираха крайната десница

Горчиво-сладка победа на Народната партия, испанците блокираха крайната десница

Испанските гласоподаватели обърнаха гръб за крайнодясната партия Вокс на изборите в Испания в неделя.

by Toni
0 Коментар

Народната партия получава 136 мандата в 350-местния парламент на Испания. Заедно с Вокс /33 мандата/, десните ще имат 169 депутати. Досегашните управляващи – Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес, печели 122 мандата, а техните коалиционни партньори от партията Сумар печелят 31 места. Заедно левите ще имат 153 мандата, които също са недостатъчни.

Резултатът ще попречат на Фейхоо да стане следващият премиер, освен ако няма промени в първоначалните позиции на ключови играчи като Баската националистическа партия и най-вече като каталунците от Заедно за Каталуня.

Социалистическата партия и Сумар са уверени, че ще получат подкрепата на баската националистическа партия, както и на каталунската партия за независимост Републиканска левица на Каталуня, която подкрепи встъпването в длъжност на Санчес като министър-председател през 2019 г.

За разлика от 2019 г. каталунските партии и техните седем места са от съществено значение за гарантиране на стабилно правителство. Получаването на тяхната подкрепа обаче ще бъде трудна мисия за социалистите, защото ще поискат референдум за независимост.

Няма да направим Педро Санчес премиер в замяна на нищо. Нашият приоритет е Каталуня, а не управлението на испанската държава; няма да мръднем и милиметър“, каза водещият кандидат на Заедно за Каталуня Мириам Ногерас на пресконференция след обявяването на изборните резултати.

„Педро Санчес има много неизплатени дългове към Каталуня и ние не им дължим нищо“, добави тя.

Социалистическата партия и Сумар започват преговори за коалиция

„Испанци, другари. Много от вас искат Испания да върви напред и ние ще продължим да го правим“, подчерта Санчес в импровизирана реч пред централата на партията в Мадрид.

„Имаше много притеснени хора, но след днес те ще спят по-спокойно“, посочи лидерът на Сумар Йоланда Диас.

Диас обяви, че от понеделник, 24 юли, ще започне преговори с всички прогресивни сили, за да „гарантира правителството на Испания“.

Но въпреки оптимизмът на левицата, политическа безизходица и нови избори са много вероятни, тъй като каталунците ще поискат референдум за независимост, който социалистите не желаят да предложат. На всичкото отгоре социалистите грабнаха половината гласове от националистическите партии и подкрепата за управлявано от социалисти правителство без референдум в замяна ще навреди допълнително на подкрепата.

Въпреки че почти всички социологически проучвания предричаха убедителна победа на Народната партия, водена от Алберто Нунес Фейхоо, преднината на консервативната партия пред Социалистическата (122 места) е 14 места, което е много по-малко от очакваното.

Горчивата победа на Алберто Нунес Фейхоо

Това беше горчива победа и поражение за стремежите на Народнтата партия, чиято цел на тези предсрочни избори беше не само да спечели, но и да „изгони“ действащия министър-председател и лидер на социалистите Педро Санчес и да прогони „санчизма“І „пперсоналистичния“ начин на управление на лидера на социалистите.

Сумар и Социалистическата партия ще започнат коалиционни преговори във вторник, а Фейхоо увери, че „като кандидат на партия с най-много гласове, вярва, че негов дълг да води този диалог и да се опита да управлява страната“, но също така призова социалистите и Сумар да не „блокират Испания“ и да позволят на партията с най-много гласове да управлява.

Народната партия може да влезе в правителството само ако социалистите или Сумар се въздържат или гласуват в полза на встъпването в длъжност на Фейхоо като министър-председател, което и двете партии изключиха.

В същото време обаче Народната партия постигна абсолютно мнозинство в горната камара на Испания, Сената, което дава на партията шанс да възпрепятства законодателния дневен ред на потенциално прогресивно правителство.

В допълнение към горчиво-сладката победа на Народната партия, нощта беше белязана от рязка загуба от 19 места за Вокс в сравнение с изборите през 2019 г., блокирайки възможността за дясно правителство, тъй като двете партии не събират необходимото мнозинство, въпреки че Народната партия спечели 47 места повече.

Кандидатът на Вокс Сантяго Абаскал обвини Фейхоо за „демобилизацията“ на десните гласоподаватели на фона на липсата му на участие в ключови дебати и го обвини, че подкопава възможна дясна коалиция, като „измива“ социалистите и ги моли да се въздържат, за да може Народната партия да влезе в правителството, без да има нужда от подкрепата на Вокс.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още