Начало » Груби нарушения по „Барселонагейт“, документите били превеждани цяла година

Груби нарушения по „Барселонагейт“, документите били превеждани цяла година

by Toni
0 Коментар

По така нареченото дело „Барселонагейт“ за пране на пари, заради което бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, се е работило изключително интензивно едва след 15 май. Преди това с месеци не са били извършвани никакви процесуално-следствени действия.

Това се казва в доклад на екип от прокурори, които по заповед на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов са проверили 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет.

По седем от проверените досъдебни производства са установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията, които са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно окръжна прокуратура София. Констатираните нарушения дават основание да се смята, че е налице дисциплинарно нарушение – действие или бездействие, което неоправдано забавя производството, съобщиха от прокуратурата.

Бившият главен прокурор Иван Гешев поиска сваляне на имунитета на Борисов и поиска да го обвини като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен. След като първоначално отказа, а впоследствие размисли, Борисов реши да се откаже от имунитета си.

Съмненията са, че чрез престъпление е купена къщата, ползвана от бившата манекенка Борислава Йовчева. Борисов винаги е отричал да има нещо общо със случая. Наскоро той отказа да даде проба за ДНК, за да се докаже дали детето на Йовчева е от него. Той посочи, че за чужди деца ДНК не дава.

Ключов момент в работата по „Барселонагейт“ е 15 май, когато Гешев направи 40-минутно изявление, в което обяви, че е бил притискан да подаде оставка и на няколко пъти спомена „лицето Бойко Методиев Борисов“.

Ревизията показва нарушения по делото още от образуването му в спецпрокуратурата, както и паузи от по 2-3 месеца, в които не е правено нищо. През първите осем месеца на разследването са били разпитани само четирима свидетели.

Оказва се също, че близо една година са били превеждани документите от Испания След 15 май обаче – само в рамките на месец и половина, са били разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация и е било отправено предложение за сваляне имунитета на Бойко Борисов.

„След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод, като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански) същият е възлаган на един и същ преводач“, констатира проверката.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването.

Другите проверени дела, по които са установени нарушения за различни престъпления, в т.ч. и за престъпления срещу Републиката. При тях също има констатации за неритмична работа.

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви в понеделник, че причината за неговото отстраняване е изтекла информация, включително и по „Барселонагейт“.

„Бях отстранен в нарушение на закона и Конституцията, докато летя със самолет, за да дам информация на Европейския парламент. Това го направиха партиите „политически боклук“, които контролират Висшия съдебен съвет. В юридически смисъл случилото се е прецедент и безобразие. Ако е вярно, че не съм си свършил работата, че съм зависил от някоя партия, още щях да съм главен прокурор. След като съм отстранен, значи съм си вършил работата“, посочи Гешев.

Според него никоя прокуратура и никой главен прокурор в света не могат да се преборят с корупцията и с кражбите, когато корупцията и кражбите са държавна политика.

euractiv.bg

Mоже да хареса още