Начало » Гръцките учебници по история: Кирил и Методий са били официални служители на Византия

Гръцките учебници по история: Кирил и Методий са били официални служители на Византия

Борис I бил принуден със сила да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III

by Toni
0 Коментар

В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални представители на византийската държава. Те са официални служители на Византия и са изпълнявали държавни мисии. Това обясни Стефан Стоянов – бивш депутат от СДС и бивш посланик на България в Гърция, по БНТ, по повод предложението 24 май да стане национален празник.Стоянов обясни, че учебникът по история в южната ни съседка е само един и по него учат 11 милиона гръцки деца.В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия и тя с различни средства – с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска държава и цивилизация, а не толкова християнска. Пише още как със сила Борис I е бил принуден да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III. Когато Борис I се опитва да говори отново с папата, императорът отново му праща войска.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът възлага на Кирил да отиде на специална просветителска мисия. В учебника пише още, че византийските власти преследват плана си за християнизиране на славянските народи с прозорливост с далновидност. Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други държави. Има също отделна политика за Русия и за западните славяни, каза Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание, заяви Стефан Стоянов и отбеляза, че в САЩ например, промяната на един закон може да отнеме години.

Mоже да хареса още