Начало » Гърция предложи да е посредник в крехките отношения между ЕС и Китай

Гърция предложи да е посредник в крехките отношения между ЕС и Китай

by Toni
0 Коментар

Премиерът Кириакос Мицотакис ще се срещне в четвъртък с висши китайски служители, за да превърне Гърция в „мост“ между Европейския съюз и Китай, съобщиха гръцките медии, цитирайки правителствен източник.

„Гърция може да действа като мост между ЕС и Китай за по-балансирани отношения“, каза правителствен източник пред местните медии преди посещението.

Мицотакис ще се срещне с президента на Китай Си Дзинпин, както и с китайския министър-председател Ли Цян и ще бъде придружен от министъра на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас и заместник-министъра на външните работи, отговарящ за икономическите въпроси, Костас Фрагоянис.

Източникът обясни, че се очаква Мицотакис да повтори на своите събеседници позицията на Гърция за необходимостта от отворени комуникационни канали с Китай и по-тясно сътрудничество при справянето с глобалните предизвикателства, „така че отношенията да бъдат конструктивни и взаимноизгодни“.

Според същия източник Гърция има за цел да засили двустранните търговски отношения и да увеличи износа за Китай, особено в секторите на селското стопанство и стандартизираните продукти.

Освен това на дневен ред е и увеличаването на броя на туристите от Китай.

Визитата се случва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон, Брюксел и Пекин.

Европа предпазливо предприема първите си стъпки за намаляване на зависимостта си от Китай в няколко области, производство, рафиниране и рециклиране като критични материали, докато САЩ често се оплакват от китайските инвестиции в Гърция.

По време на събитие, организирано от списание „Икономист“ по-рано тази седмица, Мицотакис даде да се разбере, че Атина не зависи от китайски средства.

„Китай не е голям инвеститор за Гърция, като се има предвид, че е направил само една голяма инвестиция в пристанището на Пирея преди години, която със сигурност е успешна“, посочи гръцкият лидер.

В началото на септември нидерландсият министър на търговията Лизе Шрайнемахер заяви, че ефективното създаване на политика на ЕС спрямо Китай е възпрепятствано от някои държави-членки на ЕС, като Гърция, които са твърде зависими от източноазиатската държава.

На въпрос за опасенията на бизнеса относно механизмите за скрининг на ЕС за чуждестранни инвестиции, Шрайнемахер посочи нидерландския тест за сигурност на инвестиции, сливания и придобивания, който проверява чуждестранното влияние в нидерландските стратегически сектори.

„Все още не всяка европейска държава има такъв тест. Искаме да го направят, защото в противен случай получаваме обратен ефект – инвеститорите отиват в тези страни“, каза Шрайнемахер.

„Вземете например гръцкото пристанище Пирея, собственост на китайска държавна компания. Това също затруднява ефективната политика за Китай в европейски контекст, защото в този случай Гърция е зависима от Китай“, добави тя.

euractiv.bg

Mоже да хареса още