Начало » ДБ търси нова посока и нов лидер, не Христо Иванов-2

ДБ търси нова посока и нов лидер, не Христо Иванов-2

Калоян Янков: Хората не харесаха нашето участие във властта

by Toni
0 Коментар

Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер. Това заяви пред БНР Калоян Янков от клуб „9-и декември“ в „Да, България“, бивш депутат от „Демократична България“ (ДБ).

„Христо е един от бащите и идейните вдъхновители на „Да, България“, заедно с доц. Кристиан Таков и Мануела Малеева. Ролята му, особено в началните години на нашата партия, е безценна. Това никой не може да го отрече. „Да, България“ е на етап, в който се нуждае от нов лидер, който да обедини партийните членове и да вдъхнови нашите симпатизанти“, подчерта Янков.

Той изрази опасения, че „състезанието може да бъде с един кон“:

„Има нужда от честно и равнопоставено състезание за лидерство на партията, което да не бъде акуширано от настоящото ръководство и да няма преференциални кандидати и всички останали. Ние търсим нов лидер с нова посока в партията, не търсим Христо Иванов-2. Заместването (на Христо Иванов – б.р.) е грешно поставена теза. Ако има равнопоставено състезание, ще се явят най-добрите кандидати от нашата партия и ще можем да изберем нов лидер. Ако се види, че състезанието е с един кон, няма да се появят повече хора, защото хората с качества за лидери имат други занимания и биха участвали, ако им се предостави равна възможност за състезание“.

Мина един етап от нашето развитие и трябва да имаме нова посока, която лидерът трябва да начертае пред нас, изтъкна Янков.

Той припомни, че на последната Национална конференция на „Да, България“ е взето решение за разделяне на политически и административни функции в партията: „Ако това се изпълни, можем да имаме добро състезание“.

Според Калоян Янков основната причина за загубата гласове в подкрепа за ПП-ДБ на изборите за Народно събрание и Европейски парламент е: „Хората не харесаха нашето участие във властта. Резултатите на изборите е резултат от нашето участие във властта през последните месеци. Хората го намериха за неудачно“.

По думите му по-успешно би било явяването на ПП и ДБ отделно на изборите, а след това да обединят усилията си.

По публикацията работи: Анисия Иванова
dnes.bg

Mоже да хареса още