Начало » Денят на почит към ромската съпротива

Денят на почит към ромската съпротива

by Toni
0 Коментар

В Деня на ромската съпротива Университетът на Аликанте е домакин на възпоменателното събитие, в което участват ромски асоциации – пишат специално за АДД приятели от студентския град.

Всяка година на 16 май се отбелязва Денят на ромската съпротива, за да се припомнят страданията и съпротивата на този град. Поради тази причина факултета по ромска култура на Университета в Аликанте, който се ръководи от Клариса Рамос Фейхоо, организира конференция – пишат нашите приятели.

Две дати съвпадат в календара, за да припомнят страданието и съпротивата на ромския народ по време на нацисткото господство: 16 май 1940 г. когато Хайнрих Химлер подписва депортирането на 2500 роми от окупираната територия на Полша, заповед, което завършва с прехвърлянето им в концентрационния лагер Аушвиц. И 16 май 1944 г. когато нацистите вземат решение да ликвидират циганския лагер („Zigeunelager“) на Аушвиц-Биркенау, където са държани шест хиляди роми от всички възрасти. Командирът Химлер дава заповед за унищожаването им в същия ден, в който те са депортирани.
В нощта на 16. май изненадващо ромските семейства – около 6 000 мъже, жени и деца въстават срещу нацистите.
Съпротивата им е неочаквана, още повече срещу нацистите се възправят и жени, деца, старци… Тяхната решимост им позволява да спасят живота си поне още веднъж! Нацистките войници отстъпват…
Тази година Университетът на Аликанте е домакин на възпоменателния ден, в който участват ромските асоциации.
Всички заедно ще припомнят страданието и устойчивостта на ромския народ в конференция, която се организира от катедрата по ромска култура.
Клариса Рамос обяснява, че „Тази почит е към паметта на европейския ромски народ и по-специално към „lungo drom“, дългото пътуване на испанския ромски народ до неговото признаване, днес, в нова съпротива, основана на работа за разширяване на възможностите за трайното подобряване на качеството на живот”.

17 май 2023 АДД

Mоже да хареса още