Начало » Депутати скочиха заради „Боташ“: Срамен договор, всеки ден България трябва да плаща по 500 000 долара

Депутати скочиха заради „Боташ“: Срамен договор, всеки ден България трябва да плаща по 500 000 долара

by Toni
0 Коментар
Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет от 500 хил. долара, който не се използва. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радослав Рибарски.

Той уточни, че е приключила работата на парламентарната временна комисия по повод Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в София. По думите му нещата изглеждат доста притеснително.

Оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил. долара. Този капацитет обаче не се използва, уточни Рибарски. Той даде за пример 2023 г. – от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, плащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който е договорило служебното правителство с министър Росен Христов, каза Рибарски. Той припомни, че комисията заседава три месеца и заяви, че тези неща са обобщени в доклад, който е готов и другата седмица трябва да бъде в пленарната зала.

Ние ще призовем и сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“, каза още Рибарски. Той посочи, че трите фирми се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който след това да бъде купуван обратно на българската граница. Според Рибарски не става въпрос за нормалната и обичайна междусистемна свързаност, която ни дава гъвкавост в доставките и ние, независимо колко кораба доставим, трябва да платим този капацитет.

Близо половин милион долара на ден е таксата, която трябва да бъде заплащана за този капацитет, който ние не използваме, повтори Рибарски.

Договорените количества, сметнати за всеки ден, излизат около 1,8 млрд. кубични метра, от които физически ние, ако решим да използваме целия капацитет, можем да доставим едва 1,3 млрд. кубични метра, посочи Рибарски. По думите му тази разлика от 500 млн. кубични метра чисто физически не може да бъде изпълнена. Той добави, че държавата е задължена за 13 години по този договор да изплаща едни огромни такси за капацитет, а същевременно „Боташ“ използва българската газопреносна мрежа и от това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за „Булгаргаз“. За миналата година „Булгаргаз“ губи 27% пазарен дял, твърди Рибарски.

По думите му, от една страна, „Булгаргаз“ не получава дължимите му суми, от друга страна, се оказва задължен с един 13-годишен договор, от който само губи. Рибарски посочи, че предложението, записано и в решение, което трябва да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документация заедно с този доклад да отидат в прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“.

Рибарски каза, че призовават за предоговоряне на договора. По думите му служебният министър Малинов е участвал в първоначалното договаряне. Рибарски изрази очакване другата седмица, когато обсъждат доклада, Малинов да дойде в залата, „да каже и той как ги е видял фактите и какви са възможностите за предоговаряне“.

Договорът да замине за прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е заключението на парламентарната временна комисия по повод споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Гуцанов потвърди, че докладът е готов и изрази радостта си, че БСП са повдигнали този въпрос преди повече от година. Тогава бяха малко политическите партии, които вярваха, че има такова нарушение, докато сега всички се убедиха, че това е „един срамен договор за България, заробващ договор за България“, добави той.

В момента 486 хил. евро плащаме всички ние, независимо дали ползваме, или не ползваме този газ, идващ през „Боташ“, каза Гуцанов. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен. Тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов е подписал договора без да има право да го подпише, защото той трябва да бъде подписан от директора на „Булгаргаз“, а не от министъра, обясни Гуцанов. Той допълни, че документът е подписан предварително от министъра, което, по думите му, също буди много сериозен въпрос защо това нещо е направено.

Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален. Трябва да бъдат подобрени условията по този договор и затова заключението на комисията е следното: договорът да замине за прокуратурата, за ДАНС, за да могат вече те като компетентни органи да вземат нужните мерки, заяви депутатът. Гуцанов обясни, че от БСП в зала ще предложат да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз“, които и тогава са били на тези постове. Как така година и половина по-късно те продължават да изпълняват тези функции и как те ще предоговарят условията, когато са подписали този странен договор, коментира той. Гуцанов уточни, че всички от комисията са съгласни с направеното заключение.

По думите му в момента има 3 млрд. 850 млн. куб. метра газ, а в България се използват около 2,6 – 2,8 млрд. куб. метра. Тоест милиард и 200 остават отгоре, но всички договори са направени така, че дали взимаш, или не взимаш – плащаш таксата услуга, посочи Гуцанов.

Според него договорът ще мине през зала и ще се гледа в сряда. Поне това е виждането на членовете на комисията и при положение, че от всяка партия има представители и всички сме подписали, не виждам какво може да се случи да не мине през зала, добави Гуцанов.

 Никол Николова/БТА

Mоже да хареса още