Начало » Десетки палестинци са убити при ожесточени атаки на Израел в южната част на Газа

Десетки палестинци са убити при ожесточени атаки на Израел в южната част на Газа

by Toni
0 Коментар

Израелските сили продължиха с въздушните и наземните бомбардировки на южната част на Ивицата Газа. Десетки палестинци са убити или ранени, въпреки че Съединените щати и ООН многократно призоваваха Израел да защити цивилните.

Най-близкият съюзник на Израел, Съединените щати, заяви, че израелската офанзива на юг не трябва да повтаря „огромните“ цивилни жертви, които имаше на север.

Жители и журналисти на място казаха, че интензивните израелски въздушни удари в южната част на гъсто населения крайбрежен анклав включват райони, където Израел е казал на хората да потърсят подслон.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Израел да избягва по-нататъшни действия, които биха влошили и без това ужасната хуманитарна ситуация в управляваната от Хамас Газа и да спести цивилните от повече страдания.

„Генералният секретар е изключително разтревожен от възобновяването на враждебните действия между Израел и Хамас… Хората, на които е наредено да се евакуират, няма къде да отидат и има малък шанс за оцеляване“, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Израел до голяма степен превзе северната половина на Газа през ноември и след като едноседмичното примирие приключи в петък, неговите сили бързо навлязоха дълбоко в южната половина.

Въоръженото крило на Ислямски джихад, съюзник на Хамас, съобщи, че неговите бойци са участвали в ожесточени сблъсъци с израелски войници северно и източно от Хан Юнис – главният южен град на Газа.

Израелски танкове са навлезли в Газа през границата и са отрязали главния маршрут север-юг, разказаха жители. Израелските военни съобщиха, че централният път от Хан Юнис на север „представлява бойно поле“ и сега е затворен.

Филип Лазарини, който оглавява агенцията на ООН за палестинските бежанци в Газа съобщи, че възобновяването на военната операция на Израел повтаря „ужасите от последните седмици“ чрез разселване на хора, които преди са били разселени, пренаселени болници и допълнително възпрепятстване на хуманитарните операции до ограничени доставки.

„Заповедта за евакуация събра хората на по-малко от една трета от ивицата Газа. Те имат нужда от всичко: храна, вода, подслон и най-вече безопасност. Пътищата на юг са задръстени“, каза Лазарини.

„Казали сме го многократно. Отново го казваме. Нито едно място не е безопасно в Газа, независимо дали на юг или югозапад, независимо дали в Рафах или в която и да е така наречена „безопасна зона“.

Разселен в пустош

Около 80% от 2,3-милионното население на Газа вече е напуснало домовете си през осемте седмици на войната, която превърна анклава в пустош.

В понеделник Израел нареди на палестинците да напуснат части от Хан Юнис, като посочи, че трябва да се придвижат към средиземноморския бряг и към Рафах.

Отчаяните жители на Хан Юнис опаковаха вещите си и се отправиха към Рафах. Повечето бяха пеша, минавайки покрай разрушени сгради в мълчаливо шествие.

Във Вашингтон служители казаха, че е твърде рано да се каже окончателно дали Израел следва съветите на САЩ да предприеме конкретни стъпки за осигуряване на защита на цивилните, въпреки че говорител на Държавния департамент посочи, че е „подобрение“, че Израел иска евакуации в набелязаните зони.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон очаква Израел да избягва да атакува зони, определени като безопасни.

Той посочи, че САЩ са обсъдили с Израел колко дълго трябва да продължи войната с Хамас, но отказа да сподели този график.

Високопоставен израелски служител съобщи, че е необходимо време за по-точни евакуации, за да се ограничат цивилните жертви, но че Израел не може да ги изключи напълно.

„Не ние започнахме тази война. Съжаляваме за цивилните жертви, но когато искате да се изправите срещу злото, трябва да действате“, каза служителят.

Израел започна атаката си, за да унищожи Хамас като отмъщение за атаката на 7 октомври срещу гранични градове, кибуци и музикален фестивал. Екстремистите убиха 1200 души и заловиха 240 заложници, според израелските отчети, което е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

Над 100 от заложниците бяха освободени по време на седемдневно примирие миналия месец. Израелските власти съобщиха, че седем цивилни и един полковник от армията са загинали в плен, а 137 заложници остават в Газа.

През осемте седмици война здравното министерство на Газа обяви, че са загинали най-малко 15 899 палестинци, 70% от които жени или деца под 18 години. Хиляди палестинци са изчезнали или са затрупани под развалините, а около 900 са убити след края на примирието в петък.

Израел обвинява Хамас, че излага цивилните на опасност, като действа от цивилни зони, включително в тунели, които могат да бъдат унищожени само от големи бомби. Хамас отрича подобни действия.

„Уолстрийт Джърнъл“ съобщи в понеделник, позовавайки се на американски служители, че Израел е сглобил система от помпи, които могат да бъдат използвани за наводняване на тунели на Хамас.

Не е ясно дали Израел ще обмисли използването на помпите, преди всички заложници да бъдат освободени.

euractiv.bg

Mоже да хареса още