Начало » Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

by Toni
0 Коментар

Десетки хиляди протестираха срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща в събота (6 април), водени от юриста Петер Мадяр, който обяви плановете си да създаде партия, за да се противопостави на премиера във вота през юни, който в Унгария ще бъде освен за Европарламент и за местна власт.

Протестиращите се събраха пред парламента, а някои от тях скандираха“ „Не ние страх“ и „Орбан подай оставка!“

Мнозина носеха националния флаг исимволи, които партията на Орбан използва като свои през последните две десетилетия.

„Това са националните цветове на Унгария, а не на правителството“, каза 24-годишната Лейла, която пристигна за просетса  от град Шопрон.

Шествието беше водено от 43-годишния Петер Мадяр, който беше женен за бившата министърка на правосъдието на Орбан Юдит Варга.

Трима протестиращи, интервюирани от Ройтерс, казаха, че Мадяр е бил близък до правителството на Орбан и има вътрешна информация как то работи.

„Знаехме, че има корупция, но той го каза като вътрешен човек и го потвърди за нас“, коментира 46-годишна здравна работничка, носеща унгарското знаме, което покриваше цялото й тяло.

Тя каза, че е загрижена за образованието и здравеопазването, както и за корупцията.

„Вярвам, че ще има промяна“, каза тя.

„Уважавам Петер Мадяр и вярвам в него, мисля, че той ще ни избави от корупцията в страната, която ни води по пътя на Северна Корея“, заяви друга протестираща.

Мадяр стана популярен през февруари, когато когато започна открито и яростно да коментира работата на правителството, което обвинява в ръководене на централизирана пропаганда. Той обвини Антал Роган, министърът, който ръководи кабинета на Орбан, че управлява централизирана пропагандна машина.

Той също така публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга описва опит на старши помощник на шефа на кабинета на Орбан да се намеси в случай на корупция. Сега прокуратурата проверява изявленията.

Разследването идва в политически чувствителен момент за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни и следва скандала за сексуални посегателства, който свали двама от ключовите му политически съюзници – предишният президент Каталин Новак и Варга – през февруари.

Според данни на социологическата компания Median, публикувани в средата на март, 68% от избирателите са чували за навлизането на Мадяр на политическото поле, а 13% от тях са казали, че е вероятно да подкрепят неговата партия.

www.euractiv.bg

Mоже да хареса още