Начало » Дидие Рейндерс: Има много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България

Дидие Рейндерс: Има много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България

by Toni
0 Коментар

Необходимо е да реформираме правосъдната система в някои държави членки. Това важи и за България.

Това заяви пред БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват правилата, които се въвеждат на европейско ниво, предупреди еврокомисарят.

 

Промяната на законите е много важна, но не е лесно да се промени ситуацията дори с ново законодателство, отбеляза Рейндерс в предаването „Преди всички“.

Важно е да се уверим, че има разследване, каза еврокомисарят по повод убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

„Да се уверим, че има възможност действително да се проведе реално разследване от независими лица.“

За да се постигне тази цел, трябва да се променят много неща в България, посочи Дидие Рейндерс. По думите му, най-важно е изпълнението и прилагането на промененото законодателство.

Най-важното е да се назначи главен прокурор, който е независим и да има отчетност на главния прокурор, каза още комисарят по правосъдие.

Според Рейндерс е налице „много ясен ангажимент за промяна на ситуацията в България„, но „следващата стъпка е той да бъде прилаган“. По думите му, „има воля за промяна в институциите“.

 

Като изтъкна необходимостта от „добър подбор“ на членовете на Антикорупционната комисия, Дидие Рейндерс посочи:

Ако няма независимост, ако има намеса и влияние от различни политически партии, ще е проблем за доброто функциониране на комисията.“

В паралел с Румъния и разследването на представители на висшия ешелон във властта Дидие Рейндерс заяви, че в България липсват такива случаи, „има доклади на разследващи журналисти, но не се стига до съдебна зала„.

„Когато се направи сравнение с други държави членки, това е много важен елемент от мониторинга. Необходимо е да се стигне до края на процеса, не само да започне разследване, но да има и съдебно дело.“

По темата със състоянието на медиите Рейндерс смята, че са необходими добър регулаторен орган за плурализма в медиите и повече прозрачност за собствеността и финансирането им. Той отчита „все по-голям риск, на който са изложени журналистите„. Делата-шамари са реална тенденция не само в България, но и в други държави членки, добави еврокомисарят по правосъдие.

 

Mоже да хареса още