Начало » Доган се изправи срещу опита за присвояване на ДПС, но получи отговор: Никой не може да ме спре

Доган се изправи срещу опита за присвояване на ДПС, но получи отговор: Никой не може да ме спре

by Toni
0 Коментар

Тлеещият от известно време конфликт в ръководните органи на ДПС най-накрая избухна. Почетният лидер на движението Ахмед Доган с писмо през медиите поиска оставката на оперативния съпредседател Делян Пеевски и още четирима негови заместници. В него Доган констатира, че в ДПС „има опит за вътрешнопартиен преврат, за присвояване на ДПС, за да се използва за лични и групови интереси“.

Почтеният председател също така за първи път признава, че партията използва „мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби“.

В отговор Пеевски определи искането за оставката му за „лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС“. Депутатът, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“, наскоро призна, че откакто има напрежение в партията, не се е чувал с Доган. В първия му коментар в неделя тонът беше различен: „Той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно“, написа тогава Пеевски и отхвърли твърдението, че има конфликт между него и Доган. Последва призив за среща и молба да не бъде разцепвана партията.

В последното му обръщение към Доган се появи и предупреждението:

„Няма да се откажа! Никой не може да спре Новото начало!“

Доган срещу Пеевски: силите вече изглеждат почти изравнени (обобщение)

Ако се съди по състоянието на парламентарната група на ДПС след поредната фаза от разразилата се вътрешнопартийна война между съпредседателя на движението Делян Пеевски и почетния председател Ахмед Доган, подкрепата за първия постепенно намалява.

Макар Пеевски все още да държи контрола над остатъците от парламентарната група на партията, редиците му оредяват все повече. От началото на конфликта в движението до днес депутатите в групата се свиха наполовина. Повечето от тях бяха изключени, а някои напуснаха доброволно.

Така към 11 юли парламентарната група на ДПС се състои само от 25 депутати при първоначален състав от 47 души. Това я направи четвърта политическа сила, вследствие на което загуби правомощието си да получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, макар че така или иначе нямаше подкрепа, за да го реализира.

Лагерите в движението са разпределени, както следва:

  • лоялните на Ахмед Доган са 22 депутати:

Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев, Ализан Яхова, Анджей Джандев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов, Айсел Руфад, Ердуан Мехмед, Марио Рангелов, Танзер Юсеинов, Ахмед Вранчев и Димитър Николов.

  • в лагера на Пеевски са 25 народни представители:

Самият той заедно с Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Халил Летифов, Байрям Байрам, Ертен Анисова, Елван Гюркаш, Айтен Сабри, Атидже Вели, Джем Яменов, Димитър Аврамов, Ибраим Аврамов, Ибраим Зайденов, Иво Цанев, Мюмюн Мюмюн, Надя Петрова, Небие Кабак, Неждет Шабан, Николай Златарски, Фатима Йълдъс, Хюсеин Хафъзов, Хюсни Адем, Цветан Енчев, Шендоан Халит.

Не е невъзможно в следващите дни да има още размествания в групата. Разпределението на силите в нея обаче е маловажно в сравнение с това в Централния съвет. Част от състава му е тайна, но по-рано днес съпредседателят на партията Джевдет Чакъров обяви, че тъкмо Централният съвет на ДПС трябва да вземе решение за отстраняването на Делян Пеевски.

Кога ще бъде свикано заседание и от кого засега остава тайна. В устава на партията обаче е записано, че това може да стори и почетният председател Ахмед Доган.

Междувременно войната в партията се пренесе и на информационното поле. Закратко официалният сайт на движението бе „изчистен“ от всички публични изяви на Пеевски и се напълни с такива на доганистите. Появи се дори алтернативен сайт, в който бяха поместени изказванията на санкционирания по „Магнитски“ депутат. В края на деня обаче лагерът на Пеевски успя да си възвърне контрола върху сайта. Същевременно в групата във „Фейсбук“ „Аз подкрепям Ахмед Доган“ заваляха идентични декларации от общински и областни структури (Разград, Силистра, Русе, Благоевград, Бургас, Габрово, Смолян) от цялата страна, изразяващи подкрепа за Доган и настояващи за „ДПС без Пеевски“.

Такава имаше и от областната структура на ДПС – Кърджали, откъдето Пеевски се кандидатура за депутат на последните избори. Във фейсбук групата обаче не липсваха коментари, че членовете на организацията са чакали до последно, за да видят „накъде духа вятърът“.

В битката за партията се включиха и европейските партньори на ДПС – Алиансът на либералите и демократите в Европа. Заради санкциите по „Магнитски“, от които Пеевски отдавна се опитва да се отърве, ДПС се оказа заплашено от изключване от АЛДЕ, където Илхан Кючюк е съпредседател.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още