Начало » Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти

Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти

by Toni
0 Коментар

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите руски опити за намеса в изборите в България на 9 юни. Това пише в резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана в четвъртък (25 април) на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург, предава БНТ. Евродепутатите са обезпокоени от съществуването в страната на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава в България.

ЕП смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии, в академичните среди и политическите партии. Според тях множеството имоти на Русия в България служат като центрове на влияе върху демократичните процеси в страната.

„В резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н.“, коментира Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ (EНП).

Петър Танев е част от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС, казва, че в България има имоти, които са регистрирани като част от руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции. „Това нещо е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки“.

Държавите от ЕС и евроинституциите са изложени на постоянни атаки и опити за намеса, особено преди евроизборите.

Евродепутатът от ДПС (“Обнови Eвропа”) Илхан Кючюк пък казва, че на много места в ЕС крайната десница крайната левица си взаимодействат в услуга на Русия. „Те консултират своите предизборни платформи, това не се случва безплатно, разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация“, посочва той.

Mоже да хареса още