Начало » Европа навлиза в отоплителния сезон с 99% резерви от газ

Европа навлиза в отоплителния сезон с 99% резерви от газ

by admin1
0 Коментар

вропейските подземни газохранилища са запълнени над 99% ден преди да изтече крайният срок, според който всички държави трябва да си осигурят запаси за зимата преди началото на отоплителния сезон.

Според европейски регламент, приет през 2022 г. като инструмент за намаляване на енергийната зависимост от Русия, държавите членки трябва да си гарантират запълненост от поне 90% към 1 ноември, когато традиционно започва отоплителният сезон.

Според данни на базираната в Брюксел организация „Газова инфраструктура Европа“ всички държави са изпълнили задължението си за поддържане на запас от 90% от обема на газохранилищата си към началото на ноември.

От данните на организацията става ясно, че българското газово хранилище „Чирен“ е запълнено до 97.66% към 29 октомври. Целта беше постигната още през август, когато газът достигна задължителните 90%.

Към момента най-близо до европейския минимум е Латвия, където газохранилищата са пълни до 95.7%, докато Румъния отчита 105%, а Португалия – почти 106% запълненост.

Германия, която преди войната в Украйна беше най-големият потребител на руски природен газ, се е запасила, запълвайки 99.43% от обема на газохранилищата си.

Износът на природен газ за Европа от руската държавна компания „Газпром“ е намалял с 2.4% през октомври в сравнение със септември според изчисления на „Ройтерс“, базирани на обеми, доставени през Украйна и Турция.

Ако доставките останат на приблизително същото ниво до края на годината, то за 2023-а износът на „Газпром“ за Европа ще е наполовина по-малко спрямо нивата от миналата година. „Ройтерс“ изчислява обема на внесеното по газопроводи гориво на 28-29 милиарда кубически метра.

Измервателният пункт „Суджа“ на руско-украинската граница, както и тръбопроводът „Турски поток“, който пресича Черно море, са единствените функциониращи маршрути за пренос на руски газ към Европа.

Общите доставки на руски природен газ по двете тръби през октомври възлизат общо на около 2.74 милиарда кубически метра.

От тях около 1.45 милиарда кубически метра, или по 46.6 милиона кубически метра на ден, са изпращани през „Турски поток“, чието трасе преминава през България.

През 2022 г. „Газпром“ е изнесъл за Европа по газопроводи общо 62 млрд. куб.м газ, докато за първите 10 месеца на тази година – около 23 млрд. куб.м.

По данни на „Ройтерс“ от август потреблението на руски втечнен природен газ в Европа се увеличава и вече е над нивата, отпреди войната в Украйна.

През първите седем месеца на годината страните от ЕС са внесли 40% повече руски втечнен природен газ на танкери в сравнение със същия период на 2021 г. по данни на компанията Global Witness, цитирани от „Ройтерс“.

Страните от ЕС са внесли 22 милиона кубични метра руски втечнен природен газ през януари – юли. Испания и Белгия са лидиращите купувачи на руски втечнен газ в Европа. Китай е най-големият потребител в света с 20% от общите продажби на руски втечнен газ към август.

Русия представлява около 16% от общия внос на втечнен природен газ в ЕС за януари – юли, показват данните на Aurora Energy Research.

За разлика от вноса на петрол и въглища от Русия, природния газ не е обект на санкции в Европейския съюз.

Mоже да хареса още