Начало » Европейският парламент и страните от ЕС се споразумяха за бюджета за 2024 г

Европейският парламент и страните от ЕС се споразумяха за бюджета за 2024 г

by Toni
0 Коментар

Преговарящите на Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха споразумение за бюджета на блока за 2024 г., след като Парламентът и Комисията призоваха държавите-членки да постигнат съгласие по предложената ревизия на дългосрочния бюджет на Съюза възможно най-скоро.

Парламентът и представителите на държавите-членки се споразумяха за бюджет от 189,4 милиарда евро за 2024 г. след помирителна среща между институциите в петък (11 ноември).

Съветът изискваше по-нисък бюджет за 2024 г. от 187 милиарда евро, но Парламентът успя да избегне съкращения и да осигури допълнително финансиране, включително 60 милиона евро за Еразъм+, 85 милиона евро за изследователската програма Хоризонт Европа и 150 милиона евро в подкрепа на съседните страни.

Сделката също така предвижда допълнително финансиране за посрещане на нарастващите хуманитарни нужди, произтичащи от конфликта в Газа.

„Все повече хора в непосредственото ни съседство ще имат нужда от подкрепа и затова увеличаваме подкрепата на Европейския съюз за хуманитарна помощ с 250 милиона евро“, заяви водещият преговарящ на парламента Зигфрид Мурешан (ЕНП) пред репортери по време на пресконференция в петък вечер.

Фокусирайте се върху дългосрочния бюджет

Реакциите на сделката сред законодателите на ЕС обаче не бяха особено ентусиазирани, тъй като първоначалната амбиция на Парламента беше да свърже споразумението за бюджета за 2024 г. със споразумение за междинно преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР) – седемгодишния бюджет на ЕС за периода от 2021 до 2027 г.

Преразглеждането, предложено от Европейската комисия през юни за увеличаване на изтънялата хазна на ЕС, ще доведе до осигуряването на допълнителни 66 милиарда евро за приоритети, включително управление на миграцията, технологии и реакция при кризи, както и 50 милиарда евро помощ за Украйна.

Ранно споразумение за преразглеждането, което все още се обсъжда от страните членки, би осигурило повече средства за бюджета за следващата година.

„Без преразглеждане на многогодишната финансова рамка Европейският съюз няма да може да се справи със следващата криза, засягаща нашия континент, включително миграционната криза, произтичаща от катастрофалната ситуация в Близкия изток“, коментира Валери Хайер и добави, че „истинският проблем“ е споразумението на Съвета за дългосрочния бюджет.

Призивът за бързо споразумение за прегледа на МФР дойде и от еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, който приветства споразумението за бюджета за следващата година, но добави, че „трябва да се направи повече, за да се отговори на всички предизвикателства, пред които сме изправени“.

„Разчитам на бързо приемане на средносрочната ревизия на дългосрочния бюджет, за да сме сигурни, че имаме напълно достатъчен бюджет за следващите години“, каза Хан, добавяйки, че бюджетът за 2024 г. може да бъде изменен, след като бъде одобрена дългосрочната ревизия на бюджета.

Сега споразумението за бюджета за 2024 г. трябва да бъде официално прието от Съвета и пленарната сесия на Европейския парламент. Гласуването в пленарната зала на Европарламента е насрочено за по време на пленарната сесия в Страсбург на 22 ноември, а държавите-членки се очаква да одобрят сделката на 20 ноември.

euractiv.bg

Mоже да хареса още