Начало » Европейски политици изпращат писмо до Конгреса на САЩ да не спира помощта за Украйна

Европейски политици изпращат писмо до Конгреса на САЩ да не спира помощта за Украйна

by Toni
0 Коментар

Повече от сто високопоставени европейски законодатели ще изпратят съвместно писмо до своите колеги в Съединените щати във вторник (12 декември), призовавайки Конгреса да отключи допълнителна военна помощ за Украйна в момент, когато американските политици се борят за сделка.

Отвореното писмо е подписано от депутати от най-малко 17 страни, включително Франция, Германия, Италия, Полша и Ирландия, и е знак за нарастваща загриженост в Европа за непрекъснатостта на подкрепата на САЩ за Украйна.

Това се случва точно когато президентът на Украйна Володимир Зеленски лети за Вашингтон, за да представи нуждите на страната си, преди краткия срок за решение в Конгреса, който трябва да излезе в почивка в петък.

„Чуваме загрижеността, изразена от нашите американски приятели. Години наред американски лидери, демократи и републиканци, изискват от европейците да поемат повече отговорност за собствената си сигурност. Ние сме съгласни с това законно искане“, се казва в писмото на депутатите, водени от Бенджамин Хадад, френски депутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Европейските депутати, сред които и германския депутат Михаел Рот, председател на комисията по външни работи на Бундестага, както и италианския му колега Джулио Тремонти, казаха, че европейците са допринесли толкова, колкото и САЩ за Украйна след нахлуването на Русия.

„Освен това военните разходи са се увеличили в цяла Европа“, казаха те. „Американската военна помощ обаче е критична и спешна.“

Следващият кръг от помощ за Украйна беше спрян от искането на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън и други републиканци да не се изпращат повече средства, освен ако първо не бъдат предприети стъпки за укрепване на границата на САЩ с Мексико.

Президентът Джо Байдън призова Конгреса да действа до края на годината и демократите в Конгреса се опитваха да спечелят одобрение за около 50 милиарда долара нова помощ за сигурността на Украйна.

„Една победа на Путин би насърчила нашите врагове по света: те гледат и се надяват да се уморим. Украинците се бият, за да не ни се налага на нас“, заявиха европейските депутати.

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък, за да вземат решение по предложения за отпускане на 50 милиарда евро икономическа подкрепа на Киев, отпускане на допълнителни 20 милиарда евро за армията на Украйна и започване на преговори за присъединяване.

Но за това те ще трябва да убедят унгарския премиер Виктор Орбан, който демонстрира връзките си с руския президент Владимир Путин и заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и разширяване.

euractiv.bg

Mоже да хареса още