Начало » Един румънец се е заел със задачата да изчисти България. Защо го прави?

Един румънец се е заел със задачата да изчисти България. Защо го прави?

"Много хора мислят, че засрамвам България. Но не е така"

by Toni
0 Коментар

Здравейте, Габриел съм от „Румъница Чисти България“. Преди два дни се върнах от Лондон. Сега съм в „Хиподрума“ и днес ще изчистим тази детска площадка„.

Това разказва във Фейсбук за последната си акция популярният вече румънски гражданин, който се вълнува от случващото се в страната ни.

„Живеем в Лондон. Един от нашите близнаци получи инсулт. Затова се отказах от работа и ги гледам вкъщи“, започва той разказа си пред БНР.

Габриел е от източната част на Румъния. Научава български в столицата на Обединеното кралство. По професия е инженер агроном, но в Англия е работил в строителството и в кафене. От 4 години гледа децата си. Остава у дома, защото  съпругата му е счетоводител и има възможност да внесе повече средства в семейния бюджет.

Поделят времето си между Лондон и София.

През март миналата година, докато чакахме за физиотерапия в „Студентски град“, видях колко боклук има в зелената зона, обясни Габриел в предаването „Хоризонт до обед“.

„Бяхме там 5 дни. Реших да го изчистя. Помолих една майка да ми направи няколко снимки  и да ги сподели в групите на майките. Станаха много популярни“.

Харесвам да чистя в града, защото тук живеем много хора, обясни той.

„В много квартали има място между блоковете. Защо да ходя в парка, като имам малка градинка в междублоковото пространство? Харесвам и детските площадки. Единият от нашите близнаци не може да ходи дълго. Но той успява да се раздвижи до детската площадка.

Постоянно съм с децата. Правим физиотерапия по три пъти на ден. Натоварено ми е и имам нужда от нещо, което да ме извади от вкъщи. Правя го и за пример за нашите деца“.

В своята страница във Фейсбук привлича съмишленици за каузата си.

„Много хора мислят, че засрамвам България. Но не е така.

И в Румъния е мръсно. Там градовете са по-чисти, но около селата има боклук.

Аз не обвинявам и не соча с пръст. Който е здрав и е патриот, да излезе навън и да изчисти около блока. От нас зависи. Трябва да даваме пример на децата. Не само кметството носи отговорност. Трябва да сме екип“.

Следващата му акция ще бъде в квартал “Младост“.

Тъй като за благородната си дейност, румънецът получава не само похвали, но и заплахи, БНР няма да публикува фамилията му.

Mоже да хареса още