Начало » Една четвърт от хората в Газа са на крачка от глада, обяви ООН

Една четвърт от хората в Газа са на крачка от глада, обяви ООН

by Toni
0 Коментар

Най-малко 576 000 души в ивицата Газа – една четвърт от населението, са на  крачка от глада, съобщи високопоставен служител на ООН пред Съвета за сигурност във вторник (27 февруари). Той предупреди, че разпространението на масов глад е „почти неизбежено“, ако не се действа.

„Много малко може да бъде направено, докато военните действия продължават и докато има риск за пренаселените райони в южната част на Газа. Затова повтаряме нашия призив за прекратяване на огъня“, заяви Рамеш Раджасингам, координационен директор на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Едно от всеки шест деца под 2-годишна възраст в Северна Газа страда от остро недохранване, а на практика всичките 2,3 милиона души в палестинския анклав разчитат на „крайно недостатъчна“ хранителна помощ, за да оцелеят, каза той пред Съвета за сигурност.

Раджасингам посочи, че ООН и хуманитарните групи са изправени пред „огромни препятствия, за да получат минимум доставки в Газа“. Те включват затваряне на прелези, ограничения върху движението и комуникацията, тежки процедури за проверка, безредици, повредени пътища и неексплодирали боеприпаси.

Израел се ангажира да подобри хуманитарната ситуация в Газа, каза заместник-посланикът на Израел в ООН Йонатан Милър и добави, че ограниченията върху количеството и темпото на помощта зависят от капацитета на ООН и други агенции.

„Израел е ясен в своята политика. Няма абсолютно никакви ограничения и повтарям, няма ограничения за количеството хуманитарна помощ, която може да бъде изпратена на цивилното население на Газа“, каза Милър пред Съвета за сигурност.

„Израел трябва да направи повече“

САЩ призоваха своя съюзник Израел да остави граничните пунктове отворени за доставки на хуманитарна помощ за Газа и да улесни отварянето на повече пунктове, заяви заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд пред Съвета за сигурност.

„Израел трябва да направи повече. Ние продължаваме да призоваваме Израел да подобри процедурите за прекратяване на препятствията, за да гарантира, че помощта може да се придвижва безопасно и сигурно.“

Световната продоволствена програма „е готова бързо да разшири нашите операции, ако има споразумение за прекратяване на огъня“, заяви заместник-изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Карл Скау пред Съвета за сигурност.

„Рискът от глад се подхранва от невъзможността да се доставят важни хранителни доставки в Газа в достатъчни количества и почти невъзможните условия на работа, пред които е изправен нашият персонал на място“, каза Скау.

Войната в Газа започна, когато бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и пленявайки 253 заложници. При въздушната и наземната кампания на Израел в Газа са убити около 30 000 палестинци.

„Гладът като метод на водене на война е незаконно и Гвиана осъжда онези, които умишлено използват това като инструмент срещу населението в Газа“, каза посланикът на Гвиана в ООН Каролин Родригес-Биркет пред 15-членния съвет.

Кампанията на Израел в Газа „е колективно наказание за цивилния палестински народ“, каза посланикът на Алжир в ООН Амар Бенджама пред Съвета за сигурност. „Нашето мълчание дава разрешение за убийства и глад сред  палестинското население.“

Проектопредложение за примирие

Хамас получи проектопредложение от преговорите за примирие в Газа в Париж за пауза във военните операции и размяна на палестински затворници срещу израелски заложници, каза във вторник високопоставен източник, близък до преговорите.

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че Израел се е съгласил да спре военните действия в Газа за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, а ислямистката групировка проучва проектопредложението.

Проектопредложението за първия етап от сделката е 40 дни спиране на бойните действия  и размяната между затворници и заложници в съотношение 10 към едно.

Mоже да хареса още