Начало » ЕК иска достъп до тайна информация за производството на боеприпаси

ЕК иска достъп до тайна информация за производството на боеприпаси

by Toni
0 Коментар

Страните-членки на ЕС обмислят увеличаване на производствения капацитет на отбранителната индустрия на блока, затова трябва да решат колко власт са готови да отстъпят на Брюксел.

Вълнението от доставките на оръжия и боеприпаси от западните правителства за Украйна и многократните обещания на блока, че подкрепата на ЕС ще продължи „колкото е необходимо“, поставят под напрежение европейската отбранителна индустрия, която досега не успява да се справи с търсенето

За да помогне на индустрията да увеличи производството на боеприпаси, Европейската комисия представи по-рано този месец Закон в подкрепа на производството на боеприпаси.

Но въпреки че подкрепата на ЕС е добре дошла, някои държави-членки се притесняват, че Брюксел може да бъде твърде настоятелен, коментираха няколко дипломати от ЕС пред EURACTIV.

Страните-членки на ЕС и Европейската комисия ще трябва да намерят правилния баланс на „прозрачност“ при споделянето на информация за производствения капацитет на индустриите, казаха двама дипломати от ЕС.

Държавите-членки се притесняват, че изпълнителната власт на ЕС си дава широкообхватни правомощия с малко гаранции, че чувствителната индустриална информация ще бъде защитена по необходимия начин.

Търговски тайни

Според предложението на Брюксел Европейската комисия ще има достъп до поверителната информация на индустрията за производство на боеприпаси, свързана с нейния производствен капацитет.

След това изпълнителният орган на ЕС може да поиска данни, свързани с текущия производствен капацитет на компанията, очакваните затруднения, елементите на веригата за доставки, запасите или трудностите при достъпа до определени продукти.

„Въз основа на тези данни Европейската комисия непрекъснато ще наблюдава техния производствен капацитет и техните вериги за доставки и ще оцени цялостната им способност да отговорят на очакваното развитие на търсенето на пазара“, гласи предложеният текст.

Тези данни за производствения капацитет на компанията обикновено са поверителни и добре защитени от чужди правителства, международни органи и конкуренти.

Въпросът сега ще бъде „как“ тази информация ще бъде използвана и защитена и дали може да бъде споделена с конкуренти и други столици, каза дипломат от ЕС, добавяйки, че държавите-членки ще се нуждаят от предпазни мерки, преди да се съгласят да споделят данните си.

Не е ясно как и защо Европейската комисия планира да използва тази информация, споделиха пред EURACTIV дипломати от ЕС и представители на индустрията.

Отбранителните индустрии са тясно свързани с техните правителства и столиците на ЕС желаят да защитят своите национални държавно спонсорирани индустрии и търговски тайни.

Този ход има за цел да даде на Европейската комисия надзор върху производствените мощности на континента, за да помогне за увеличаване на производството.

Това безпокойство вече беше повдигнато в рамките на Европейския фонд за отбрана – програма на ЕС за насърчаване на сътрудничеството в свързаните с отбраната изследвания и разработки.

От компаниите понякога се иска да предоставят списъци на служители, работещи по такива проекти, с малка гаранция, че тази чувствителна информация ще остане поверителна и без указание за целта на подобни ходове, казаха източници от индустрията пред EURACTIV.

Решаващи правомощия

Според предложението Европейската комисия също така ще получи правото да възлага приоритетни поръчки на европейската индустрия за боеприпаси.

„Комисията може, след консултация с държавата-членка за установяване на съответното предприятие и с нейното съгласие, да уведоми последното за намерението си да наложи приоритетен ред“, се посочва в текста.

Участието на държавите-членки по въпроса ще действа като предпазна мярка, казаха източници от индустрията пред EURACTIV. Те се надяват, че ще бъдат защитени от подобно решение.

Друг проблем би бил, че според предложеното законодателство производителите биха могли да изнасят боеприпасите и техните компоненти без предварително разрешение или надзор от правителството на страните, в които са установени.

Тъй като това би представлявало прецедент, това трябва да бъде оценено внимателно, за да се избегне злоупотреба с власт от страна на индустриите, смята дипломат от ЕС.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още