Начало » Ел Ниньо е тук и светът трябва да се подготви за още екстремни горещини, предупреждава метеорологичната агенция на ООН

Ел Ниньо е тук и светът трябва да се подготви за още екстремни горещини, предупреждава метеорологичната агенция на ООН

by Toni
0 Коментар

Правителствата трябва да се подготвят за по- екстремни метеорологични явления и рекордни температури през следващите месеци, предупреди Световната метеорологична организация във вторник, когато обяви началото на затоплящия феномен Ел Ниньо .

Ел Ниньо е естествен климатичен модел в тропическия Тихи океан, който води до по-високи от средните температури на морската повърхност и има голямо влияние върху времето по целия свят, засягайки милиарди хора.

„Настъпването на Ел Ниньо значително ще увеличи вероятността от счупване на температурни рекорди и предизвикване на по-екстремни горещини в много части на света и в океана“, каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Декларацията „е сигнал към правителствата по света да мобилизират подготовката за ограничаване на въздействието върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите икономики“.

За да спасят животи и поминък, правителствата трябва да създадат системи за ранно предупреждение и да се подготвят за нови разрушителни метеорологични явления тази година, каза той.

Последните три години бяха едни от най-топлите в историята, дори със сестринската фаза на Ел Ниньо, Ла Ниня – която се характеризира с по-ниски от средните океански температури.

„Двоен удар“ от много силен Ел Ниньо и причинено от човека затопляне от изгарянето на изкопаеми горива доведе до превръщането на 2016 г. в най-горещата година в историята, според СМО, агенцията на ООН за времето, климата и водните ресурси.

Но първият Ел Ниньо, който ще се развие от седем години, наслоен върху причиненото от човека глобално отопление, може да избута 2023 или 2024 г., за да счупи топлинния рекорд от 2016 г., каза СМО.

СМО каза, че има 90% вероятност Ел Ниньо да продължи през втората половина на 2023 г. с умерена сила.

Заедно с увеличеното затопляне на океана, събитията Ел Ниньо обикновено се свързват с увеличени валежи в части от Южна Южна Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия.

Но може също така да засили тежки суши, горещи вълни и горски пожари над Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и Северна Южна Америка.

Други въздействия включват опасни тропически циклони в Тихия океан и масовото избелване на крехките коралови рифове.

В Индия, основна нация производител на ориз, Ел Ниньо може да отслаби мусоните, които носят валежите, на които страната разчита за запълване на водоносни хоризонти и отглеждане на култури.

Ел Ниньо тази година също може да попречи на икономическия растеж на САЩ , потенциално да повлияе на всичко – от цените на храните до продажбите на зимни дрехи, установи скорошно проучване . Проучването приписва 5,7 трилиона долара загуби на глобални приходи на Ел Ниньо от 1997-98 г. и 4,1 трилиона долара загуби на Ел Ниньо от 1982-83 г.

Светът може също временно да бъде изтласкан от 1,5 градуса по Целзий на затопляне над прединдустриалните нива – ключова повратна точка, отвъд която шансовете за екстремни наводнения, суша, горски пожари и недостиг на храна могат да се увеличат драстично.

Страните се ангажираха в Парижкото споразумение за климата да ограничат глобалното затопляне до доста под 2 градуса – и за предпочитане до 1,5 градуса по Целзий – в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха. Но светът вече е свидетел на затопляне с около 1,2 градуса по Целзий, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива и да произвеждат затоплящо планетата замърсяване.

Според СМО има 66% вероятност средната годишна глобална температура в близост до повърхността между 2023 г. и 2027 г. временно да бъде с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива за поне една година.

„Това не означава, че през следващите пет години ще надхвърлим нивото от 1,5 градуса по Целзий, определено в Парижкото споразумение, защото това споразумение се отнася до дългосрочно затопляне в продължение на много години“, каза директорът на климатичните услуги на СМО Крис Хюит.

„Това обаче е още един сигнал за събуждане или ранно предупреждение, че все още не вървим в правилната посока за ограничаване на затоплянето до целите, определени в Париж през 2015 г., предназначени да намалят значително въздействието на изменението на климата.“

Множество климатични рекорди вече бяха счупени през 2023 г. с високи температури , необичайно горещи океани и рекордно високи нива на въглеродно замърсяване в атмосферата и рекордно ниски нива на антарктически лед.

В Азия, Европа и Северна и Южна Америка ранните и продължителни горещи вълни тази година убиха хора , животни и посеви, предизвикаха опасения за продоволствената сигурност и недостига на вода и подготвиха почвата за безпрецедентни горски пожари .

cnn

Mоже да хареса още