Начало » Ердоган остава президент на Турция

Ердоган остава президент на Турция

by Toni
0 Коментар

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на изборите в неделя (28 май). Той е на власт от две десетилетия и провежда все по-авторитарни политики, които поляризираха Турция и засилиха нейната позиция като регионална военна сила.

Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу ги нарече „най-нечестните избори от години“, но не оспори резултата.

Официалните резултати показват, че Кълъчдароглу печели 47,9% от гласовете срещу 52,1% за Ердоган, което показва колко дълбоко е разделена нацията.

Изборите се смятаха за едни от най-значимите досега за Турция, а опозицията вярваше, че има големи шансове да свали Ердоган и да преобърне политиката му, след като популярността му беше засегната от кризата с разходите за живот.

Вместо това победата затвърди неговата непобедимост, след като той вече беше преначертал вътрешната, икономическата и външната политика в страната-членка на НАТО с население от 85 милиона души.

Перспективата за още пет години управление е сериозен удар за опонентите, които го обвиниха в подкопаване на демокрацията итрупане на все повече власт – обвинение, което той отрича.

В победна реч в Анкара Ердоган обеща да остави всички спорове зад гърба си и да се обедини зад националните ценности и мечти, но след това смени тона, като нападна опозицията и обвини Кълъчдароглу, че е на страната на терористите, без да предостави доказателства.

Той каза, че освобождаването на бившия лидер на прокюрдската партия Селахатин Демирташ, когото нарече „терорист“, няма да е възможно при неговото управление.

Ердоган каза, че инфлацията е най-спешният проблем за Турция.

Поражението на Кълъчдароглу вероятно ще разстрои съюзниците на Турция в НАТО, които са разтревожени от връзките на Ердоган с руския президент Владимир Путин, който поздрави своя „скъп приятел“ за победата му.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в Tуитърr: „Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранни въпроси и споделени глобални предизвикателства.“

Отношенията на САЩ с Турция бяха възпрепятствани от възражението на Ердоган срещу присъединяването на Швеция към НАТО, както и от близките отношения на Анкара с Москва и различията относно Сирия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че блокът иска да засили връзките със страната.

„Поздравявам Ердоган за спечелването на изборите. Очаквам с нетърпение да продължа да изграждам отношенията ЕС-Турция“, написа тя в Tуитър използвайки алтернативния правопис за Турция – Тюркие, за което настоява Ердоган.

„От стратегическо значение е както за ЕС, така и за Турция да работят за напредъка на тези отношения в полза на гражданите“, добави тя.

„Поздравления @RTERdogan за преизбирането ви за президент на Турция. Очаквам с нетърпение да работя отново с вас за задълбочаване на отношенията между ЕС и Турция през идните години“, написа председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Туитър.

„Единственият победител днес“

Обръщайки се към ликуващи поддръжници по-рано от автобус в Истанбул, 69-годишният Ердоган каза, че „единственият победител днес е Турция“. „Благодаря на всеки един от нашите хора, които отново ни дадоха отговорността да управляваме страната още пет години“, каза той.

Победата на Ердоган удължава неговия мандат като най-дълго управлявалия лидер, откакто Мустафа Кемал Ататюрк създаде модерна Турция от руините на Османската империя преди век – политически силна годишнина, която ще бъде отбелязана през октомври начело с Ердоган.

Ердоган, лидер на Партията на справедливостта и развитието с ислямистки корени, привлече гласоподавателите с националистическа и консервативна реторика по време на разединителна кампания, която отклони вниманието от дълбоките икономически проблеми.

В победната си реч той отново нападна опозицията, като я нарече про-ЛГБТ.

Кълъчдароглу, който обеща да насочи страната към по-демократичен път и път на сътрудничество, каза, че гласуването показва волята на хората да сменят едно авторитарно правителство. „Всички средства на държавата бяха положени в краката на един човек“, каза той.

„Тъжен и разочарован“

Поддръжниците на Ердоган, които се събраха пред резиденцията му в Истанбул, скандираха Аллах Акбар (Бог е най-великият).

„Очаквам всичко да стане по-добро“, коментира Ниса, 28-годишна жена със забрадка и лента с името на Ердоган.

Друг поддръжник на Ердоган каза, че Турция ще стане по-силна с него на власт още пет години.

„Има въпроси, проблеми във всяка страна по света, в европейските страни също… Със силно лидерство ще преодолеем и проблемите на Турция“, каза 39-годишният Мерт, докато празнуваше със сина си.

24-годишният Бугра Йозтуг, който гласува за Кълъчдароглу, обвини опозицията, че не успява да се промени. „Чувствам се тъжен и разочарован, но не съм загубил надежда. Все още мисля, че има хора, които могат да видят реалностите и истината“.

Опонентите на Ердоган смятаха, че гласоподавателите ще го накажат заради първоначално бавния отговор на държавата на опустошителните земетресения през февруари, при които загинаха повече от 50 000 души.

Но в първия тур на 14 май, който включваше и парламентарни избори, неговата Партия на справедливостта и развитието излезе начело в 10 от 11-те провинции, засегнати от земетресенията, което й помогна да осигури парламентарно мнозинство заедно със своите съюзници.

Страхове за свободи

Френският президент Еманюел Макрон отправи поздравления, като каза, че пред Франция и Турция има „огромни предизвикателства, пред които трябва да се изправят заедно“.

Президентите на Иран, Израел и саудитският крал бяха сред лидерите в Близкия изток, които го поздравиха и където Ердоган утвърди турското влияние. Ердоган, който от години беше в противоречие с много правителства в региона, зае по-примирителна позиция през последните години.

Емре Ердоган, професор по политически науки в университета Билги в Истанбул, приписва успеха на Ердоган на вярата на поддръжниците му „в способността му да решава проблеми, въпреки че той създаде много от тях“.

Ердоган също така пполучи подкрепата на консервативните избиратели, които дълго се чувстваха маргинализирани. „Тази ера ще се характеризира с упадък на политическите и гражданските свободи, поляризация и културни битки между две политически племена“, каза той.

Ердоган изглежда надделя въпреки годините на икономически сътресения, за които критиците обвиняваха неортодоксалните му икономически политики, които опозицията беше обещала да промени.

Несигурността относно това какво би означавала победата на Ердоган за икономическата политика тласна лирата до рекордно ниски нива миналата седмица.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че е имало разногласия в правителството на Ердоган дали да се придържа към това, което някои наричат ​​неустойчива икономическа програма, или да я изостави.

Къличидароглу обеща да пренастрои управлението, да възстанови човешките права и да върне независимостта на съдилищата и централната банка.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още